Työpajoja ohjasivat HELride Collectiven skeittarit.

Helsinki Education Week: Lisää mielekkyyttä koulupäivään skeittauksen avulla

08.11.2018 16:25

Skeittaaminen opettaa tekijälleen valtavasti asioita. Näin ainakin voi päätellä Suomen Rullalautaliiton Anssi Paukkusen luetellessa skeittauksen plussia. Rullalaudat ovat päässeet mukaan myös Helsinki Education Weekin ohjelmaan Skateistan-työpajoilla Kontulan skeittihallissa.

– Skeittaus on niin paljon muutakin kuin varsinaista skeittausta. Laji on vaikea, ja se kehittää hurjasti motoriikkaa ja yleensäkin liikunnallisuutta. Skeittaajan on myös pakko opetella sinnikkyyttä, sillä tässä lajissa mitään ei saavuteta helpolla, Paukkunen kertoo.

Skeittaus on yhteisöllistä, sillä skeittaaja ei vain harrasta vaan viettää samalla aikaa kavereiden kanssa.
Skeittaukseen liittyy hyvin usein myös valokuvaaminen ja videoiminen. Harrastajien kuvaamisen, editoinnin ja ylipäänsä visualisoinnin taidot kehittyvät nopeasti. Monella mainostoimistossa töissä olevalla on taustallaan vuosikausien skeittaustausta.

Skateistan-organisaation perustaja Oliver Percovich tuli Helsinki Education Weekille inspiroimaan helsinkiläisiä lapsia ja nuoria skeittauksen pariin yhdessä HELride Collectiven suomalaisten skeittareiden kanssa.

Skeittaamalla takaisin opintojen pariin Afganistanissa

Skateistan on tukenut lasten ja nuorten kehitystä Afganistanissa, Kambodžassa ja Etelä-Afrikassa. Järjestön toiminta on kymmenessä vuodessa levinnyt nopeasti.

Percovich kertoo, että järjestö sai alkunsa sattumalta. Hän oli Afganistanissa mukanaan skeittilauta. Laudalla taiturointi ihastutti paikallisia lapsia ja nuoria, nämä halusivat päästä kokeilemaan. Percovich oli erityisen vaikuttunut siitä, että myös tytöt tulivat mukaan – rullalautailua ei kukaan ollut kieltänyt heiltä.

Skeittaus on tuonut harrastajilleen itseluottamusta ja uskoa tulevaan.

– On ollut hienoa olla todistamassa, kuinka lapset ja nuoret ovat alkaneet uskoa tulevaan. Jotkut yhteisöihimme mukaan tulleet suunnittelevat jo oman bisneksen tai järjestön perustamista.

Percovich on erittäin hyvillään myös siitä, että Skateistanin ohjelmien kautta koulunsa kesken jättäneitä nuoria on saatu palaamaan takaisin koulunpenkille.

Skeittausta suomalaisiin kouluihin

Rullalaudat voisivat inspiroida koululaisia myös meillä. Suomen Rullalautailijat ovat olleet aloittamassa yhteistyötä koulujen kanssa. Skeittipaku, joka on lastattu skeittilaudoilla ja -suojilla, on kiertänyt jo useita vuosia nuorten suosimia paikkoja ja viime aikoina myös kouluja. 

Paukkusen mielestä skeittaus sopisi hyvin yhdeksi lajiksi liikuntatunneille ja koulujen kerhoihin. Kouluttajiakin olisi tarjolla ympäri Suomea, sillä Suomen Rullalautailijoilla on yli 40 seuraa eri puolilla maata.

Skeittaus sopisi hyvin koulumaailmaan myös Suomen Olympiakomitean varajohtajan Leena Paavolaisen mielestä. Skeittaus on valittu uudeksi olympialajiksi ja on mukana Tokion olympialaisissa 2020.

– Olympiakomiteassa kannustetaan ja tuetaan ajatusta, että lapsiolla ja nuorilla on mahdollisuus mahdollisimman monipuoliseen harrastamiseen.

Paavolainen huomauttaa, että aina ei mennä vain kilpailujen perässä vaan myös komitea haluaa nostaa esille liikunnallisen elämäntavan näkökulmaa. Skeittaus on mainio esimerkki lajista, joka kehittää kehon hallintaa kokonaisvaltaisesti mutta on samalla yhteisöllistä tekemistä.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuva: Phnom Penh / Skateistan Petri Anttila


JAA