Yhdessä ihminen -esitys sai pohtimaan teknologian herättämiä tunteita

Ressun lukiossa taiteidenvälinen TAO-kurssi tukee koulun tiedepainotusta, ja tänä lukuvuonna valmistettiin poikkitaiteellinen teatteriesitys, jossa käytettiin Pepper-robottia. Opiskelijoita ohjattiin tekemään käsikirjoitus, joka pohtii ihmisen ja tekoälyn suhdetta ja antaa Pepperille roolin myös näyttämöllä. Kun varsinainen harjoitteluaika alkoi, käsikirjoituksen teksti näytti voimansa, ja robotin osallisuus projektissa viritti vakavia keskusteluja esimerkiksi nykyihmisen ja tekoälyn voimasuhteista ja rinnakkainelosta modernissa maailmassa.

Monen teatterikurssilaisen suhtautuminen Pepperiin muuttui projektin aikana, jolloin päästiin puhumaan myös teknologian herättämistä tunteista.


Esityksiä järjestettiin koulupäivän aikana ja illalla, ja viimeinen esitys pidettiin avoimien päivien juhlassa koko kouluyhteisölle. Katsomo täyttyi nopeasti, ja esitykset herättivät positiivista huomiota ja keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Palautteessa korostuivat usein Pepperin herättämät tuntemukset: robotin ja ihmisen dialogi taiteen keinoin avasi mielenkiintoisia uusia näkymiä ihmisyyden tematiikkaan.

Esityksen nimi ”Yhdessä ihminen” kuulosti Pepperin äänellä erityisen voimakkaalta.