Puistopolun peruskoululaiset ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat mukana luomassa vastuullista muotia. The R3turn Of The Unicorns -vaatemallisto on uuden brändin ja tuotantotavan pilotti.

Puistopolun peruskoululaiset ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat mukana luomassa vastuullista muotia

Muotibrändi Burlesque Tsunami ja palveluarkkitehtitoimisto Etmay ovat kehittäneet konseptin yhteisöllisesti tuotetusta ja vastuullisesta muotibrändistä. The R3turn Of The Unicorns -mallisto on uuden brändin pilotti. Vaatemallisto on luotu 100-prosenttisesti kierrätysmateriaaleista: roskasta ja tekstiilijätteestä. Mallisto muodostuu uniikeista prototyypeistä, joista syksyllä 2019 toteutetaan ensimmäinen tehdastuotettava mallisto.

Muotisuunnittelija Riina Salmi ja Puistopolun peruskoulun taideilmaisun opettaja Helka Lundell yhdistivät viime syksynä voimansa ja päättivät luoda vaatemalliston yhdessä lasten kanssa. Vaatemalliston eri työvaiheisiin on osallistunut oppijoita eri koulutusasteilta, peruskoulusta ammattikorkeakouluun. Puistopolun taideilmaisun 4.-luokan oppilaiden ja Stadin AO:n vaatetus- ja tekstiilialan opiskelijoiden Juulia Järvisen ja Nina Sirénin lisäksi mukana ovat olleet Hämeen ammattikorkeakoulun jalkinemuotoilijaopiskelijat Niko Tuononen ja Iivo Evijärvi ja nuoret suunnittelijat Salla Oinas, Annukka Havukumpu ja Anna Laitela. Lisäksi suunnittelussa ovat olleet mukana assistentti Sofia Mattsson, kuvataiteilija Helmi Silvo, korutaitelija Djemille Ramadani sekä Kontulan D-aseman osallistava kansalaistoiminta.

Suunnitteluprojektin rinnalla syntyi myös uudenlainen oppimiskokeilu. Projektissa syntyi eri aloille skaalautuva oppimismenetelmä, Fuusio-oppimismetodi, joka nivellyttää eri koulutusasteita yhteen. Uuden oppimismetodin ovat kehittäneet pedagogi Helka Lundell, filosofi Ilmari Helin ja muotisuunnittelija Riina Salmi. Fuusio-oppiminen tarkoittaa yhteiskunnan eri toimijoiden ja koulutuksen tavoitteellista yhteistyötä, jolla luodaan uusia konsepteja, tuotteita ja palveluita. Fuusio-oppiminen tuo uusia näkökulmia ja osaamista koulutukseen ja työelämään. Oppilaat ja opiskelijat pääsevät mukaan oikeisiin projekteihin, ja kaikki osallistava työ on mahdollista sisällyttää koulujen opetussuunnitelmiin. Oppijat ovat yhteistyön myötä saaneet laaja-alaista osaamista sekä ymmärrystä muotisuunnittelijan työstä ja ammattialasta sekä kartuttaneet henkilökohtaista työkokemustaan.

Vaatemallisto ja fuusio-oppimisen malli esitellään sunnuntaina 21.7. klo 18. Helsinki Fashion Week –tapahtumassa Wanhassa Satamassa, Pikku Satamakatu 3-5.


JAA