Suoraan sisältöön
A A A
Marjavanilla-jälkiruoka

Päiväkodeissa ja kouluissa nautitaan itsenäisyyspäivän juhlalounas

Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu juhlalounaaseen Helsingin kaupungin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tiistaina 5. joulukuuta. Ruokalistat on laadittu perinteitä noudattaen, mutta uuttakin on mukana. Ruokailu on osa lasten ja nuorten tapakasvatusta.

Kaupungin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tarjotaan monipuolista ruokaa ympäri vuoden. Lisäksi vuotta rytmittävät teemaviikot, juhlapäivät sekä koulujen suosikkiruokapäivät.

”Itsenäisyyspäivää juhlitaan joka vuosi, mutta Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi aterian juhlavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Jokainen päiväkoti suunnittelee oman päiväkodin juhlan ja siihen liittyvän ohjelman,” sanoo päiväkotien ruokapalveluista vastaava Erja Suokas.

”Juhlapäiviä ovat muun muassa itsenäisyyspäivä, joulu, pääsiäinen ja vappu, ja näitä juhlistetaan juhla-aterioilla. Vuosittaisia teema- tai juhlapäiviä on vähintään kahdeksan. Tällöin nautitaan juhlavampi ateria johon kuuluu aina myös jälkiruoka”, toteaa koulujen ja oppilaitosten ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki.

”Juhlaan kuuluu aina myös juhlan mukaiset somisteet. Ruokasalin somistuksesta vastaa palveluntuottaja, joka voi tehdä yhteistyötä koulun tai oppilaitoksen kanssa,” Rintamäki täydentää.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ostaa ruokapalvelut palveluntuottajilta ja tekee tiivistä yhteistyötä näiden kanssa, esimerkiksi ruokalistojen suunnittelussa. Palveluntuottajia ovat Palvelukeskus Helsinki, Sodexo ja Fazer Amica. Päiväkotien ruokapalvelut tuottaa pääosin Palvelukeskus Helsinki.

Juhla-aterialla kolme ruokalajia

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Palvelukeskus Helsinki tarjoaa päiväkodeissa alkupalana pieniä riisipiirakoita punajuurihummuksen kera. Punajuurihummuksessa kotimainen juures ja itämaiset maut yhdistyvät uudella tavalla. Pääruokana nautitaan tuttuja suomalaisia perinneruokia: riistakäristystä tai karjalanpaistia juures-perunasoseen kanssa. Kasvisruokailijoille on tarjolla soijafilettä rosmariinikastikkeessa. Juhla-aterian kruunaa jälkiruoka, omena-kaurapaistos vaniljakastikkeen kera.

Kouluissa ja oppilaitoksissa Palvelukeskus tarjoaa alkupalana riisipiirakoita ja punajuurihummusta. Pääruokana on uunilohta, quornleikettä (kasvis), tartarkastiketta ja perunoita. Jälkiruokana on marjavanillaa (kuvassa).

Soxexhon koulu- ja opiskelijaravintoloissa nautitaan alkumaljana Blueberry Dream -juomaa. Pääruokana on uunilohta, quornleikettä (kasvis), tartarkastiketta ja perunoita. Jälkiruokana on mustikkavaahtoa.

Fazer-Amican koulu- ja opiskelijaravintoloissa tarjotaan alkumaljana omena-kanelijuomaa, pääruokana jauhelihapihvejä, kaura-härkäpapupihvejä, lanttusosetta, paahdettuja porkkanoita ja marinoitua punasipulia. Jälkiruokana on mustikkapiirakkaa ja vaniljakastiketta.

Kaikkien palveluntarjoajien aterioihin kuuluu myös monipuolinen salaattipöytä.

Ruokaa noin 85 000 lapselle ja nuorelle

Kasvavat lapset ja nuoret tarvitsevat ravitsevaa ruokaa – ja Suomen pääkaupungissa ruokaa tarvitaankin paljon: Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on 25 000 lasta varhaiskasvatuksessa tai esiopetuksessa, noin 18 000 opiskelijaa lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa ja noin 42 000 oppilasta perusopetuksessa.

Palvelukeskus Helsingin ruokalistat

suomeksi
päiväkodeissa
kouluissa

ruotsiksi
päiväkodeissa
kouluissa 


JAA