Näe minut. Kuuntele minua. Pidä minut mukana.

Näkymätön-kampanja kiinnittää huomion nuorten syrjäytymiseen

Näkymätön lapsi on lapsi, jonka hätää kukaan ei näe ja jonka huolta kukaan ei kuule. Hänellä ei ole turvallista aikuista, jolle voisi kertoa mieltään painavista asioista ja johon luottaa. Näkymätön lapsi on yksinäinen ja saattaa joutua kiusatuksi. Kuka välittäisi hänestä?

Näkymätön nuori on vaarassa syrjäytyä. Hän on vailla näkymää, ilman tulevaisuutta. Hän voi jäädä koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle, jos kukaan ei auta häntä. Kuka huomaisi hänet ja kannustaisi häntä?


Helsinki haluaa varmistaa, että jokaisella lapsella ja nuorella on elämässään vähintään yksi turvallinen aikuinen. Mukana-ohjelma kokoaa toimenpiteitä ja tekoja, joita Helsinki tekee yhdessä lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.


- Tutkimusten mukaan peräti joka kolmas helsinkiläinen yläasteikäinen on ollut huolissaan mielialastaan. Joka kymmenennellä ei ole yhtään läheistä kaveria. Viidesosa 20-29-vuotiaista on ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Näiden asioiden pitää muuttua, Mukana-ohjelman projektipäällikkö Katja Rajaniemi sanoo.


Helsinki aloittaa 11.11. kampanjan, jonka avulla muistutetaan, että näkymättömät lapset ja nuoret ovat meistä jokaisen vastuulla. Näkymätön-kampanja kannustaa ihmisiä olemaan arjessaan turvallisia aikuisia kaikille tutuille ja tuntemattomille lapsille ja nuorille. Jotta jokainen heistä pysyisi mukana eikä yksikään syrjäytyisi.


Kampanjatoteutukset on tehty yhteistyössä Helsingin kuvataidelukion opiskelijoiden kanssa. Kuvat ovat heidän tulkintansa näkymättömästä lapsesta. Julisteet näkyvät katukuvassa viikon ajan ja kaupungin toimipisteissä sen jälkeenkin.

Kaikki kuvat ja lisätiedot kampanjasta löytyvät Mukana-ohjelman kampanjasivulta.

Lisää aiheesta:

”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa” - Malmi-ryhmässä nuoret puhuvat luottamuksellisesti tunteistaan