Topi Anttila ja Oskari Airisto ovat työssäoppimisjaksolla ravintola Penélopessa. Kuva: Nina Dale

Ibizalle työharjoitteluun, Evolle retkeilemään, Gastro-messuille hommiin – näitä asioita Stadin AO:n opiskelijat ylistävät

Janina Saarinen, 22, aloitti viime syksynä luonto- ja ympäristöalan opinnot Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän löysi alasta ihan oman juttunsa.

- Kaikki oli tuntunut tähän asti vähän väärältä, ja minun oli löydettävä suunta elämälleni. Ajattelin kokeilla alaa, joka on minulle sydämen asia, Saarinen kertoo.

Hän nauraa löytäneensä ”kauan sitten kadonneen pienen lapsen itsestään” opintojen kautta. Koulutuksessa vietetään huomattavasti aikaa ulkoilmassa.

- Olemme tehneet paljon retkiä, käyneet Bengtsårissa ja Nuuksiossa. Seuraavaksi lähdemme Evolle, hän iloitsee.

Saarinen on kiitollinen siitä, että opintojen kautta hän saa arjessaan tehdä juuri sitä mistä nauttii. Vapaa-ajallakin hän on jatkanut opiskelutovereidensa kanssa metsissä käyskentelyä.

- Olen nauttinut opinnoista todella paljon ja löytänyt täältä ihmisiä, jotka ajattelevat samalla tavalla kuin minä. Olen saanut todella läheisiä ystäviä.

”Päätin tehdä, mitä sydän sanoo”

Kun Saarinen lopetteli opintietään peruskoulussa, kaikki toitottivat hänelle vain lukiota, jonne hän sitten päätyikin. Jos hän saisi valita uudelleen nyt, hän valitsisi amiksen.

- Minulle oli aina sanottu, että tällä alalla et tule pärjäämään, et saa hyvää palkkaa. Siitä huolimatta päätin tehdä, mitä sydän sanoo. Sillä pääsee todella pitkälle, ja kannustan muitakin tekemään niin.


Janina Saarisen elämässä suunta muuttui, kun hän pääsi opiskelemaan luonto- ja ympäristöalaa.

Sipoolaisena Saarinen oikeastaan hieman yllättyi siitä, että Helsinki tarjoaa luonto- ja ympäristöalan koulusta. Saarinen tähtää luonto-ohjaajaksi ja haluaisi työskennellä tulevaisuudessa nuorten parissa.

Festivaaleille töihin

Saarisen ensimmäinen työssäoppimisjakso on edessä tänä keväänä. Hän on menossa valinnaisaineensa kierrätysneuvonnan kautta järjestämään Maailma kylässä -festivaalien jätehuoltoa. Lisäksi hän suorittaa maisemanhoidon ja on hakenut sitä varten töihin hautausmaalle.

- Ylläpidämme siellä maisemia muun muassa haravoimalla, leikkaamalla ruohoa ja siistimällä.

Saarinen suosittelee alaansa luonnonläheiselle ihmiselle ja ammattikoulua yleisemmin erityisesti niille, joilla on vaikeuksia teoreettisen tiedon omaksumisessa. Hän on havainnut itsellään jonkinasteisia oppimis- ja keskittymisvaikeuksia ja sen, että tekemiseen painottuvat opinnot sopivat hänelle. Lukio oli hänelle väärä paikka.

- Täällä pääsee tekemään käsillään, ja jokainen päivä on erilainen. Tässä oppii paljon sellaista, mitä voi soveltaa ihan peruselämäänkin. Täällä on tosi rentoa porukkaa ja kaikkia arvostetaan, hän kehuu Stadin AO:ta.


Luonto- ja ympäristöalaa voi opiskella Prinessantien toimipisteessä.

Saarisen luokalla on ihmisiä hyvin erilaisista elämänvaiheista: nuorimmat ovat 16-vuotiaita ja vanhin yli 50-vuotias.

- Tämä on kasvava ala, jota kannattaa opiskella. Kaikenlainen mindfulness on nyt trendikästä, ja ihmiset haluavat olla luonnossa. Ilmastonmuutokseen liittyvien asioiden vuoksi ympäristöneuvojille on varmasti töitä tulevaisuudessa, Saarinen arvioi.

Kansainväliset työt kiinnostavat

Nella Valkama, 19, opiskele Stadin AO:ssa ensimmäistä vuotta matkailualaa. Opinnot kestävät kaksi vuotta, koska hän on käynyt lukion.

- Ajattelin, että tätä kautta pääsee kansainvälisempiin töihin ja oppii tuntemaan eri kulttuureja, hän perustelee valintaansa.

Ensimmäisenä lukuvuotenaan Valkama on oppinut paljon uutta Suomen matkailusta ja siitä, mikä Suomessa viehättää. Hän ehti lukiossa opiskella useita kieliä, perinteisten englannin ja ruotsin lisäksi espanjaa, japania, latinaa ja ranskaa. Kieliopinnot tukevat hienosti matkailualan opintoja.


Nella Valkaman tähtäimessä on kansainvälinen ura.

Valkama kertoo pitävänsä erityisen paljon Stadin AO:n kansainvälisistä projekteista.

- Meille tuli viime syksynä ympäri Eurooppaa vaihto-oppilaita, joiden kanssa kävimme yhdessä kulttuurijaksoa. Nyt meillä on Hollannin kanssa Erasmus-projekti: hollantilaiset matkailualan opiskelijat ovat täällä kaksi viikkoa, ja me menemme sitten Amsterdamiin toukokuussa, Valkama kertoo.

Ibizalle jahtifirmaan

Valkama pitää Stadin AO:n Prinsessantien toimipisteen tiloista, jotka ovat avarat, ja esimerkiksi välitunneilla on paljon tilaa istuskella. Hän muutti lukion jälkeen Vaasasta Helsinkiin.

Kesäksi Valkamalla on jo suunnitelmia, hän suorittaa silloin ensimmäisen työssäoppimisjaksonsa.

- Menen Ibizalle jahtifirmaan heinä-elokuussa. Teen siellä todennäköisesti uusien jahtien esittelyjä ja niiden myyntiä, Valkama hymyilee.


Oppilaitoksen käytävillä on vanhoja matkailujulisteita Suomesta.

Ammattiopinnot sopivat hänen mielestään ihan kaikenlaisille ihmisille. Hänen vuosikurssillaan on myös paljon ammatinvaihtajia. Valmistuttuaan kahdessa vuodessa Valkama suunnittelee jatkavansa opintojaan ammattikorkeakoulussa tai menevänsä suoraan matkailualalle töihin.

Millaisia terveisiä lähettäisit ysiluokkalaisille, jotka miettivät valintojaan yhteishaussa?

- Ei se haittaa, vaikka ei vielä tiedä, mitä haluaa tehdä elämällään. Teillä on aikaa oppia vaikka kuinka monta ammattia, jos siltä tuntuu, Valkama sanoo.

Kipinä alaan köksäntunnilta

Topi Anttila, 17, ja Oskari Airisto, 17, opiskelevat toista vuotta Stadin AO:ssa ravintola- ja catering-alan perustutkintoa. Heistä tulee kokkeja. Nyt molemmat ovat työssäoppimisjaksolla ravintola Penélopessa Helsingin keskustassa.

- Parasta opinnoissa on se, että saa tehdä juttuja. Tosi hauskaa puuhaa, on tuntunut omalta, Anttila kehuu.


Topi Anttila on viihtynyt työssäoppimisjaksolla ravintola Penélopessa erinomaisesti.

Airiston ykkösvalinta oli juuri Stadin AO. Hän oli valinnut seuraaviksi vaihtoehdoikseen Perhon ja Omnian, mutta pääsi unelmapaikkaansa. Kipinä alaan syttyi peruskoulun kotitaloustunneilla.

- Ruoanlaitto kiinnosti. En ollut ajatellutkaan, että hakisin minnekään muualle, Airisto kertoo.

Työssäoppimisjakso on kummallekin jo neljäs, ja se kestää noin kaksi kuukautta. Anttila on aiemmin ollut työssäoppimisjaksolla Pihka Kalasatamassa, Block by Dylanissa ja Treffipubissa. Airisto puolestaan on paiskinut hommia Bistro O Matissa, Lapland Hotels Bulevardilla ja Ragussa.

- Joka päivä oppii jotain uutta, Anttila kehuu nykyistä työssäoppimispaikkaa.

Airisto on vasta aloittanut Penélopessa, mutta muistelee hyvää kokemustaan edellisessä työssäoppimispaikassa Ragussa.

- Siellä otettiin työyhteisön jäseneksi ja oltiin tosi reiluja. Sai tehdä käytännössä kaikkea mitä muutkin. Se oli tosi kivaa.

”Asioita oppii käytännön kautta”

Anttila kertoo saaneensa idean kokkikouluun hakemisesta, koska oma velikin oli sen käynyt. Hän kertoo olleensa peruskoulussa erityisluokalla eikä peruspänttääminen oikein toiminut.

- Mulla on keskittymishäiriö. Piti löytää jokin sellainen koulutus, jossa saisi tehdä koko ajan jotain. Kokkikoulu tuntui mukavalta.

- Tässä on parasta se, ettei ole niin paljon teoriaa, vaan asioita oppii käytännön ja tekemisen kautta. Ei tarvitse lukea, Airisto komppaa.


Oskari Airiston mukaan kokkikoulu sopii energiselle ihmiselle, joka tietää mitä haluaa tehdä.

Anttila haluaisi tulevaisuudessa töihin Penélopen kaltaiseen ravintolaan, jossa pääsee tekemään asiakkaille annoksia. Molemmat aikovat valmistumisen jälkeen töihin, armeijaan ja sitten taas töihin.

- Haluaisin ehkä johonkin hotelliin keittiöön. Viime aikoina olen miettinyt, että jos tutkisin vähän enemmänkin tuota hotellipuolta, jos sinnekin pääsisi kouluttautumaan, Airisto pohtii.

”Hyvä luokkahenki”

Sekä Anttila että Airisto kehuvat Stadin AO:ta yleisesti ja kokkipuolella esiin nousee laadukas opetus.

- Meillä on superhyvä opettaja ja hyvä luokkahenki. On käytännönläheistä, kun saa tehdä erilaisia messukeikkoja ja muuta. Jos on valmis tekemään, niin aina saa jotain uutta ja mielenkiintoista hommaa, Airisto kuvaillee.

Hän on ollut mukana Fastfood ja Cafe -messuilla Messukeskuksessa ja seuraavaksi vuorossa ovat Gastro-messut.

Millaiselle ihmiselle suosittelisitte kokkikoulua?

- Sellaiselle, joka haluaa tehdä asioita ja joka ei pysy paikallaan, Anttila naurahtaa.

- Jos on energinen ja tietää mitä haluaa tehdä, kannattaa hakea tänne, Airisto suosittelee.


Opiskelijoita harjoittelemassa Stadin AO:n ravintola Kokissa, joka on avoin yleisölle lounasaikaan tiistaista torstaihin.

Helsingin kaupungin eriarvoistumisen vähentämisen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyn kärkihanke pyrkii siihen, että jokainen nuori saisi peruskoulun jälkeisen koulutuksen. Mukana-ohjelmalla tavoitellaan systeemistä muutosta, jotta yksikään nuori ei putoaisi kelkasta vaan jokaisella olisi mahdollisuus hyvään tulevaisuuteen.

Tämän kevään yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen on 18. helmikuuta ja 10. maaliskuuta välisenä aikana.