Kuvassa päiväkoti Ebeneserin muuri, jossa komeilee värikäs muraali.

Muuri herää eloon päiväkoti Ebeneserin pihassa – lapset ja perheet mukana ideoimassa muraalia

Helsinginkadun varrella Ebeneser-talon tontin ja päiväkodin leikkipihaa rajaa korkea ja leveä muuri. Muuri sai elokuussa uuden muodon, muraalin. Projektin koordinoi Lastentarhamuseo ja rahoitus saatiin Museovirastolta.

Idea muraaliin lähti halusta rikastaa lasten pihaleikkejä. Suunnittelu aloitettiin toukokuussa keräämällä ideoita, joiden pohjalta maalaus toteutettiin elokuussa 2021. Lapsia ja perheitä osallistettiin muraalin suunnitteluun keräämällä tietoa lasten leikeistä ja luovuudesta.

Tehtävänä oli lähteä retkelle luontoon ja etsiä sieltä leikkiin innostavia elementtejä. Innokkaita perheitä osallistui mukaan, ja saatujen ideoiden määrä yllätti. Lisäksi päiväkodin ulkoiluaikaan pihalla havainnoitiin lasten leikkejä, näin saatiin erittäin arvokasta tietoa lasten leikeistä ja mieluisista peleistä.

Lasten ja perheiden ideat koostettiin Helsinki Urban Artille, jonka kautta muraalin toteuttava taiteilija, Essi Ruuskanen valikoitui. Tuntui tärkeältä, että lapset pystyisivät tunnistamaan omia ideoitaan muraalista, josta toivottiin lasten mielikuvituksen jatketta, maalausta, joka antaa pihaleikkeihin uuden ulottuvuuden ja josta lapset voisivat hyötyä monella tapaa.

”Juhlimme jo muraalin valmistumista yhdessä museoväen kanssa. Skoolasimme pillimehuilla ja kiitimme Essiä antamalla hänelle lasten omia piirustuksia viirinauhassa", kertoo Aila Holopainen, varhaiskasvatuksen opettaja Ebeneseristä.

Avajaisten jälkeen päiväkodin 5-vuotiaat tuottivat saduttaen tarinoita muraalista. Henkilöstölle kokemus muraalin suunnittelemisesta ja toteutuksesta oli mieluisa.

Kuvassa Ebeneserin päiväkodin muuriin maalattu värikäs muraali.

Pihasuunnittelu toteutetaan jatkossakin osallistaen

”Pihasuunnittelun etenemiseen ja perheiden osallistamisen suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistumme jatkossakin mielellämme. Havainnoimme ja dokumentoimme lapsia heidän leikeissään ja kuulemme teidän ajatuksiaan ja toiveitaan kirjaten niitä muistiin.” Aila Holopainen sanoo. 

”Päiväkotimme perheet ovat lähteneet innolla mukaan erilaisiin osallistamisideoihimme, joten uskomme, että yhteistyö sujuu jatkossakin hyvissä merkeissä. Monet lapset puhuvat jo nyt meidän museosta, Holopainen iloitsee. 

Muraalin tekoprosessi oli alkusysäys isommalle suunnitteluprojektille, johon Lastentarhamuseo ja Ebeneser-säätiö haluavat osallistaa Ebeneser-talon pihaa eniten käyttävät lapset ja perheet.

Pihasuunnitteluprojekti kulkee työnimellä Wivin puistikko, johon liittyvät lisätiedot sekä tarkempi kuvaus muraalin vaiheista löytyvät Lastentarhamuseon blogista sekä somekanavilta.

www.lastentarhamuseo.fi

www.lastentarhamuseo.fi/blogi

www.instagram.com/lastentarhamuseo

www.facebook.com/lastentarhamuseo

www.twitter.com/lastentarhamus

Päiväkoti Ebeneser