Yanika Wilénille Laakavuoren yhteinen aamiainen on yksi viikon kohokohdista. Sylissä kuopus Omar. Kuvat: Nina Dale

Koulu tarjoaa perheille joka viikko aamiaista Mellunmäessä – ”Pienikin asia auttaa omaa jaksamista”

Kello 7.45 lähtien lapsia ja vanhempia alkaa kerääntyä Laakavuoren ala-asteen koulun ruokalaan. Tarjolla on muun muassa puuroa, sämpylöitä, kananmunia, vihanneksia, leikkeleitä, mehua ja kahvia. Puheensorina pysyy tasaisena, kun perheet saapuvat aamiaiselle ja toiset jo lähtevät käynnistelemään päiväänsä.

Mellunmäessä sijaitseva alakoulu on tarjonnut oppilaiden perheille sekä koulun henkilökunnalle yhteistä aamiaista tammikuusta lähtien joka torstai. Tavoitteina ovat yhteisöllisyyden vahvistaminen ja kodin ja koulun välisen yhteistyön tiivistäminen.


Aamiainen on saanut kehuja monipuolisuudestaan.

- Meillä on iso perhe, ja tämä on ainoa päivä viikossa, kun saadaan rauhassa istua aamiaisella. Tätä päivää oikeastaan odottaa koko viikon, kuusilapsisen perheen äiti Yanika Wilén sanoo.

Hän on saapunut aamupalalle kuopuksensa Omarin ja ekaluokkalaisen Khalidin kanssa – vanhemmat lapset käyvät toista koulua. Wilén kehuu aamiaista erityisesti yhteisöllisyydestä sekä äitien ja isien arjen helpottamisesta: kerran viikossa on ihana saapua valmiiseen pöytään.

- Pienikin asia auttaa psykologisesti omaa jaksamista. Ehdottomasti suosittelen tätä muillekin kouluille, Wilén toteaa.

Pluspisteitä aamiainen saa häneltä myös tarjonnasta, sillä erityisruokavaliot on otettu huomioon, ja tarjolla on gluteenittomia ja vähälaktoosisia vaihtoehtoja.

Ei rooleissa vaan rennosti

Yhteisöllisen aamiaisen on järjestänyt koululle Me-koulukehittäjä Sami Seppilä yhdessä koulun henkilökunnan kanssa. Seppilä lähettää joka viikko aamupalasta Wilman kautta muistutuskutsun perheille ja koulun henkilökunnalle.

- Täällä perhe voi tavata koulun henkilökuntaa ilman valmiita rooleja ja jutella rennosti ilman ennalta määritettyä teemaa, Seppilä kuvailee.


Aamiaista olivat valmistamassa Loan Nguyen (vas.) ja Ganesh Bhandari. Sami Seppilä toimii yhteisöllisen aamiaisen organisaattorina.

Aamiainen on ollut sitä suositumpi, mitä pidemmälle kevätlukukausi on kulkenut. Edellisellä viikolla sitä oli Seppilän laskujen mukaan nauttimassa 65 koulun ulkopuolista henkilöä.

Eniten aamiainen on houkutellut eka- ja tokaluokkalaisia perheineen, mutta järjestäjien iloksi myös isompia oppilaita on osallistunut yhdessä huoltajansa kanssa.

- Positiivista palautetta on tullut monilta perheiltä, joissa on pienempiä sisaruksia. Tämä on tuonut helpotusta arkeen ja auttanut myös rauhattomuuteen. Jos syö aamulla hyvin, jaksaa paremmin koulussa eivätkä pienet asiat harmita niin helposti, Seppilä sanoo.

”Asiat lähtevät ruohonjuuritasolta”

Perheet saapuvat aamiaiselle tyypillisesti kahdessa aallossa eli ennen kello 8.15 ja 9.00 alkavia oppitunteja. Yanika Wilén on nuorimpien lastensa kanssa paikalla neljättä kertaa, Hasse Johansson puolestaan toista kertaa. Hänen tyttärensä käy koulussa kakkosluokkaa.

- Yhteisöllisyys on tässä parasta, asiat lähtevät ruohonjuuritasolta. Olen itse yksinhuoltajaisä ja pienyrittäjä ilman säännöllistä työtä, ja välillä on vähän tylsiä aamuja. Täällä on rentoa keskustella ihmisten kanssa, Johansson juttelee.


Hasse Johanssonin mielestä aamiaisessa parasta on yhteisöllisyys.

Laakavuoren viikoittainen aamiainen on rahoitettu tälle keväälle Me-Säätiön kautta saadun Insinööriliiton lahjoituksen avulla. Laakavuori on yksi Helsingin kolmesta Me-koulusta, joissa kehitetään uudenlaisia malleja lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Me-koulut kuuluvat yhtenä toimenpiteenä syrjäytymistä ehkäisevään ja eriarvoistumista vähentävään kaupunkistrategiahankkeeseen eli Mukana-ohjelmaan.

Hyväksi havaittua aamiaistoimintaa todennäköisesti jatketaan Laakavuoressa myös ensi syksynä. Myös Kontulan ala-asteen koulu on aloittanut vastikään yhteisöllisen aamiaisen kokeilemisen.


Laakavuoren ala-asteen koulu sijaitsee Mellunmäessä.

- Minusta olisi hyvä, että oppilailla olisi mahdollisuus koululla aamupalaan muinakin päivinä. On oppilaita, jotka tulevat kouluun syömättä aamulla mitään, ja se voi näkyä käyttäytymisvaikeuksina, Seppilä sanoo.