Kesäterkkarit Soile Tanska, Elina Järvenpää ja Henna Sipinen sekä EHYT ry:n Kim Kannussaari tapasivat nuoria Hietaniemen uimarannalla.

”Mistä saan ilmaisen ehkäisyn?” – kesäterkkarit kohtaavat ja kuuntelevat nuoria uimarannoilla, skeittipuistoissa ja ostareilla

Soile Tanska, Henna Sipinen ja Elina Järvenpää päivystävät Hietaniemen uimarannalla helteisenä kesäpäivänä paahtavan auringon alla. He ovat opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajia, joista 14 jalkautuu kesällä eri puolille Helsinkiä nuorten suosimiin paikkoihin.

Kesäterkkarit kuuntelevat nuoria ja antavat neuvontaa nuoria askarruttavissa asioissa. He jakavat tietoa muun muassa hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn ylläpitämisen keinoista, mielenterveyspalveluista, opiskeluterveydenhuollon ja opiskeluhuollon palveluista, maksuttomasta ehkäisystä ja Nuorten chatista.

”Tapaamme päivässä Hietsussa noin 100-300 nuorta ja muissa paikoissa keskimäärin 60 nuorta”, kesäterkkaritoiminnan koordinaattori Soile Tanska kertoo.

Kesäterkkarit ovat kohdanneet nuoria esimerkiksi uimarannoilla, skeittipuistoissa, urheilukentillä, puistoissa, ostareilla ja frisbeegolfradoilla. Kaupunkipyörien avulla terkkarit liikkuvat helposti paikasta toiseen.

”Viime aikoina olemme pyörineet erityisesti Pohjois-Helsingissä ja seuraavaksi siirrymme itään”, Henna Sipinen kertoo.

Yksinäisyys vaivasi keväällä

Kesäterkkaritoiminta alkoi kesäkuun alussa ja jatkuu elokuun 7. päivään asti. Toiminta-aika on maanantaista torstaihin kello 14-18. Keskiviikkoisin kesäterkkarit päivystävät Hietsun uimarannalla yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Toiminta on kohdistettu erityisesti alle 25-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille.

”Nuoret kyselevät paljon esimerkiksi siitä, mistä saa ilmaisen ehkäisyn. Riippuen siitä, opiskeleeko nuori vai ei, suosittelen kouluterveydenhoitajaa, terveysasemaa tai keskitettyä ehkäisyneuvolaa”, Sipinen kuvailee.

Keskustelu nuorten kanssa alkaa useimmiten avauksella ”miten menee”. Nuoret ovat kesäterkkareiden kokemuksen mukaan olleet ilahtuneita siitä, että heidän hyvinvointinsa ja kuulumisensa kiinnostavat.

”Keväällä moni on ollut etäopiskelun aikana yksinäinen, ja nyt on ollut kivaa nähdä kavereita. Omassa oppilaitoksessani koronavirus huoletti paljon opiskelijoita keväällä, mutta ei enää”, Elina Järvenpää kertoo.

”Haluamme rikkoa stereotypioita”

Kesäterkkaritoimintaa järjestettiin ensi kertaa viime vuonna. Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa opiskeluterveydenhuollon palveluiden parempi saavutettavuus kesällä, kun koulut ja oppilaitokset ovat kiinni. Tänä vuonna kesäterkkarit tekevät yhteistyötä etsivän nuorisotyön työntekijöiden sekä nuorten palvelujen sosiaaliohjaajien kanssa. Kesäterkkarit toivovat pop up -tyyppistä yhteistyötä tulevaisuudessa myös opiskelijahuollon kuraattoreiden ja psykologien kanssa.


Hietsu-piknikillä jaettiin tiedon lisäksi muun muassa kondomeja ja pastilleja.

Järjestöpuolelta kesäterkkareiden mukana ovat ehkäisevää päihdetyötä tekevä EHYT ry sekä Tyttöjen talo ja Poikien talo. Hietsu-piknikeillä käsitellään esimerkiksi seurusteluun, seksuaaliseen häirintään ja sukupuolen kokemukseen liittyvä aiheita sekä kannabiksen käytön haittoihin ja lopettamiseen liittyviä kysymyksiä.

”Kesäterkkaritoiminnassamme on mukana myös muutama Helsingin kaupungin kesätyöllistetty nuori. Heiltä saamme tärkeää tietoa palvelumme asiakaskokemuksesta”, Soile Tanska kertoo.

Tavoitteena on tehdä jo roolissaan tutusta, kaikki koulun nuoret kohtaavasta koulun ja oppilaitoksen terveydenhoitajasta entistä helpommin lähestyttävä ja vahvistaa terveydenhoitajien roolia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osaajina ja terveyden edistämisen ammattilaisina myös kouluissa ja oppilaitoksissa.

”Haluamme rikkoa vanhentuneita stereotypioita terveydenhoitajista: emme istu yksin työhuoneissamme terveyssandaalit jalassa, vaan olemme helposti lähestyttäviä ja menemme nuorten luo”, Soile Tanska nauraa.

Aito kohtaaminen parasta

Parasta kesäterkkaritoiminnassa on Tanskan, Sipisen ja Järvenpään mukaan se, että pääsee näkemään nuoria näiden arkisessa ympäristössä, sekä aito kohtaaminen. Joskus keskustelun aiheet ovat vakavia. Kesäterkkarit voivat vinkata nuoria esimerkiksi psykiatrisen sairaanhoitajan juttusille, Nuorten kriisipisteeseen tai opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn vastaanottoon.

”Yksikin hyvä keskustelu päivässä on tärkeä. Silloin tietää, että tekee merkityksellistä työtä, Nuorten chatti -palvelussakin nuoria kuunteleva Henna Sipinen painottaa.

Eriarvoistumisen vähentämisen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyn kaupunkistrategiahanke eli Mukana-ohjelma tuo Helsingin kaupungin eri toimialoilla työskenteleviä ammattilaisia ja osaamista yhteen lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Ohjelman tärkeinä tavoitteina on, että jokaisella nuorella olisi kaverisuhteita sekä turvallinen aikuinen elämässään. Lisäksi tavoitellaan toisen asteen koulutusta kaikille sekä sitä, ettei lapsuusajan köyhyys määrittäisi liikaa kenenkään mahdollisuuksia.