Kolme työhaalareihin pukeutunutta opiskelijaa tekee savitöitä kuvaamataidon luokassa.

Kaupungin lukioiden ja Stadin AO:n yhteishaun tulokset julkaistaan tänään

Helsingin kaupungin ylläpitämiin lukioihin ja Stadin ammatti- ja aikuisopistoon yhteishaun kautta valittujen uusien opiskelijoiden nimet julkaistaan tänään 17. kesäkuuta. Kevään yhteishaussa kaupungin 14 lukiosta opiskelupaikan sai yhteensä 3067 ja Stadin AO:sta 2211 opiskelijaa.

Lukiot ja Stadin AO julkaisevat uusien opiskelijoidensa nimet omilla verkkosivuillaan, kun saavat tiedot Opintopolku-järjestelmästä. Nimilistoilla näkyvät vain niiden hakijoiden nimet, jotka ovat antaneet luvan nimensä julkaisemiseen. Hakijoille lähetetään kotiin myös hyväksymiskirje, jossa on tarkemmat ohjeet opiskelupaikan vastaanottamisesta.

Helsingin kaupungin lukioissa ja Stadin AO:ssa on yhteensä yhteishaussa hakeneille 5602 aloituspaikkaa. Kevään yhteishaussa näille paikoille haki 6259 ensisijaista hakijaa.

Helsingin kaupungin lukiot kiinnostavat koko Uudellamaalla

Kaupungin lukioista opiskelupaikan sai 3067 nuorta. Ensisijaisia hakijoita oli 3622. Suomenkielisiin lukioihin ensisijaisia hakijoita oli 3150 ja ruotsinkielisiin 472.

- Syksyllä voimaan tuleva uusi lukion opetussuunnitelma vahvistaa entisestään lukion houkuttelevuutta, kun työelämä- ja korkeakouluyhteistyön merkitys korostuu. Lisäsimme Helsingin kaupungin lukioihin paikkoja, jotta oppivelvollisuuden laajentuessa kaikille löytyy opiskelupaikka. Yhteishaussa tyhjäksi jääneitä paikkoja lukioista voi hakea vielä reilun viikon ajan, toteaa lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen.

Mäkelänrinteen lukioon ja Helsingin kielilukioon jäi avoimeksi paikkoja, jotka tulevat haettavaksi Opintopolku-palvelun kautta. Haku näiden paikkojen osalta päättyy 29.6.

Helsingin kaupungin suomenkielisissä lukioissa keskiarvoraja oli 7,27. Ruotsinkielisissä lukioissa keskiarvoraja oli 7,67. Alin lukioon pääsyn keskiarvo vaihtelee Helsingissä, sillä hakijoiden määrä, heidän keskiarvonsa ja lukioiden aloituspaikkojen määrä vaihtelevat vuosittain.

Helsingin kaupungin lukioita ovat Alppilan lukio, Brändö gymnasium, Etu-Töölön lukio, Gymnasiet Lärkan, Helsingin kielilukio, Helsingin kuvataidelukio, Helsingin luonnontiedelukio, Helsingin medialukio, Kallion lukio, Mäkelänrinteen lukio, Ressun lukio, Sibelius-lukio, Tölö gymnasium ja Vuosaaren lukio. Kaupungin lukioiden verkkosivut.

Stadin AO:n monipuoliset koulutusvaihtoehdot vetävät hakijoita puoleensa

Stadin ammatti- ja aikuisopistosta opiskelupaikan sai 2211 hakijaa. Ensisijaisia hakijoita Stadin AO:hon oli 2637. Suosittuja perustutkintoja tänä keväänä olivat lääkeala, hammastekniikka, media-ala, elintarvikeala, sähkö- ja automaatioala, tieto- ja tietoliikennetekniikan ala sekä logistiikan ala. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto kasvatti suosiotaan tämän kevään yhteishaussa, kaikki tutkinnon peruskoulupohjaiset aloituspaikat valittiin täyteen.

- Stadin AO kiinnosti hakijoita jälleen yhteishaussa. Oppivelvollisuuden laajentaminen takaa nuorille oikeuden maksuttomaan koulutukseen. Jos opiskelupaikkaa ei kevään yhteishaussa saanut, jatkuvan haun kautta on mahdollista saada paikka Stadin AO:sta joustavasti myös yhteishaun jälkeen, muistuttaa Stadin AO:n kampus 3:n rehtori Marko Aaltonen.

Yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneet voivat hakea jatkuvassa haussa Stadin AO:n tutkintoihin joustavasti ympäri vuoden. Lisätietoa jatkuvasta hausta Stadin AO:n verkkosivulta.

Laajennettu oppivelvollisuus velvoittaa jatkamaan toiselle asteelle

Tänä vuonna voimaan astunutta laajennettua oppivelvollisuutta sovelletaan ensimmäistä kertaa keväällä 2021 peruskoulun päättäneisiin, pääasiassa vuonna 2005 syntyneisiin nuoriin. Oppivelvollisuus päättyy heidän osaltaan, kun he täyttävät 18 vuotta tai tätä ennen suorittavat toisen asteen tutkinnon.

Jokaiselle nuorelle on opiskelupaikka. Jos nuori ei saa paikkaa yhteishaussa, peruskoulun opinto-ohjaaja antaa hänelle ohjausta myös kesäaikana ja ohjaa jatkuvaan hakuun.

Oppivelvollisuutta voi suorittaa perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen väliin sijoittuvassa nivelvaiheen koulutuksessa. Nykyisiä nivelvaiheen koulutuksia ovat perusopetuksen lisäopetus (ns. kymppiluokka), lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA).

Näihin kaikkiin koulutuksiin haetaan osoitteessa www.opintopolku.fi. Nuorten työpajoille, oppisopimuskoulutukseen ja Stadin AO:n avoimiin opintoihin on jatkuva haku.

Kuva: Jussi Hellsten