Kaikkien Kontula -tapahtuma toi Kontulan yhteisöllisyyden näkyville

Alueen lapset ja aikuiset ottivat ostarin haltuunsa iloisessa Kaikkien Kontula -tapahtumassa.

Kolmen koulun kuudesluokkalaiset pääsivät päivän aikana kokeilemaan erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja tutustumaan Mellunkylän runsaaseen vapaa-ajan toimintaan. Nuoret saapuivat tapahtumaan porrastetusti Keinutien ala-asteelta, Kontulan ala-asteelta ja Vesalan peruskoulusta.

Kierros alkoi nuorten toimintakeskus Luupista, jossa sai ensitöikseen kokeilla koodaamista. 4Hub-digihanke järjestää pelaamisesta kiinnostuneille 5.-9.-luokkalaisille maksutonta vapaa-ajan toimintaa. Harrastukseen kokoonnutaan etäyhteydellä joka keskiviikko.

”Tämä on turvallinen ryhmä, jossa on saman henkisiä kavereita. Suunnitelmissa on tänä syksynä myös muutama livetapahtuma kuten vierailu pelifirmaan ja pelikahvilaan”, 4Hubit-digihankkeen koordinaattori Elisa Tikkanen kertoi.


Musikantit tanssittivat oppilaita Luupissa.

Luupin salissa koululaisille esiintyi Lastenkulttuurikeskus Musikantit, joka järjestää myös kerhotoimintaa Vesalan peruskoululla. Lavalla tanssineet ja laulaneet harrastajat saivat Kontulan ala-asteen oppilaat nopeasti innostumaan tanssiliikkeistä ja hytkymään mukana.

Nuorisotalon takana lapset vetivät suojahaalarit ylleen ja kokeilivat graffitimaalausta. Omat nimet ikuistettiin seinään.

”Meillä on toimintaa ympäri Itä-Helsinkiä, ja teemme kouluprojekteja 5.-7.-luokkalaisille. Valikoimassamme on rap, dj-beatbox, breaking ja graffiti, ja kaikissa on ammattiohjaajat”, Break The Fightin (BTF) työpajoja koordinoiva graffitimaalari ja kuvataiteilija Santeri Karttunen kertoi.


Break The Fightin pisteellä sai maalata graffiteja. Etualalla ohjaaja Santeri Karttunen.

BTF järjestää maksutonta matalan kynnyksen toimintaa 9-18-vuotiaille Vuosaaressa, Itäkeskuksessa, Myllypurossa ja Kontulassa.

Tavoitteena nuorten syrjäytymisen ehkäisy

Kaikkien Kontula -tapahtuman ideana oli tuoda yhteen alueen harrastus- ja vapaa-ajan toimijoita, järjestöjä sekä kaupungin palveluita. Aamupäivän koululaisvierailujen jälkeen tapahtuma laajeni iltapäivällä kaikille kaupunkilaisille.

”Alueella on paljon verkostoja, jotka haluavat tarjota alueen asukkaille hyvää. Kaikkien Kontula syntyi yhteisöllisyyden ideasta, joka Kontulassa näkyy ja tuntuu vahvasti, Mukana-ohjelman Mellunkylän aluekoordinaattori Sanela Pehlivanović sanoi.


Sanela Pehlivanović kertoi tapahtuman saaneen positiivista palautetta asukkailta.

Mukana-ohjelma on nuorten syrjäytymistä ehkäisevä ja eriarvoistumista vähentävä kaupunkistrategiahanke, ja Mellunkylä on yksi sen kohdealueista. Mellunkylässä on systemaattisilla teoilla pyritty lisäämään lasten harrastamista ja mahdollisuutta viettää mielekästä vapaa-aikaa. Samaan aikaan on pyritty vahvistamaan yhteistyötä kotien ja koulujen välillä. Pehlivanović työskentelee alueella lasten, nuorten ja perheiden hyväksi yhdessä työparinsa Saana Saarikiven kanssa, ja tänä syksynä kaksikon apuna on myös korkeakouluharjoittelija Susan Demirtas.


Nuoret pelasivat liikuntapalvelujen pisteellä liikunnallista peliä, jossa parasta oli sakkokierros.


Alueliikuttaja Elina Häyrinen veti koululaisille Sporttitriviaa eli tietovisapohjaista liikuntapeliä.

Nuoret jättivät tervehdyksensä kirjaston oveen

Kierros jatkui Kontulan kirjaston edustalle, missä nuoret pääsivät runoilemaan viestejä, jotka laitetaan myöhemmin esille kirjaston ulko-oveen ilahduttamaan aivan kaikkia kirjastokävijöitä.


Nuoret jättivät tervehdyksensä eri kielillä.

”Keräsimme positiivisia, spontaaneja tervehdyksiä. Tehtävänantona oli kirjoittaa sellainen viesti, jonka itse haluaisit lukea, kun tulet kirjastoon”, kirjastonhoitaja Inari Koskimies kuvaili.

”Vietä hyvä päivä.” ”Sinä olet kaunis.” ”Hi, I love you if no-one does.” Nuorten laatimat viestit olivat niin kauniita, että ne koskettavat varmasti monia.


Kirjastonhoitaja Inari Koskimies ja erikoiskirjastovirkailija Minttu Vuorenmaa iloitsevat siitä, että kirjaston toiminta on koronakevään jälkeen taas täysillä käynnissä.

Leikkipuistojen pisteellä lapset saivat kokeilla erilaisia ulkoleluja ja välineitä. Mikaelin seurakunnan selfie-pisteellä oppilaat ottivat hassuttelukuvia toisistaan tai yhteisiä kaverikuvia ystävän kanssa.

Kulttuurimyllyn pisteellä harjoiteltiin sirkustaitoja kuten jongleerausta ja valmistettiin suurensuuria saippuakuplia. Operaatio Pulssin ja Luupin yhteispisteessä sai testata millaista olisi olla tanssikurssilla, jota vetää toinen nuori. Uusina kursseina tänä vuonna järjestetään nuorten toivomuksesta muun muassa Tiktok-video-tanssikurssi sekä K-pop-tanssikurssi.


Kontulan ala-asteen 6B-luokan opettaja Jarno Nykänen kokeili itsekin sirkustemppuja.


Leikkipuiston välineitä testaamassa.


Kulttuurimyllyn tuottaja Miia Heikkilä opetti nuorille, miten pallot pysyvät ilmassa.

Katutaiteilijat palkittiin ruusuin

Iltapäivällä tapahtuma levittäytyi Kontulan ostarin keskusaukiolle. Siellä esimerkiksi Kide-säätiö esitteli maahanmuuttajaperhetoimintaansa ja nuorille maahanmuuttajille suunnattua toimintaansa.

”Tuemme nuoria kahdenkeskisissä tapaamisissa. Autamme heitä saamaan oman kodin, työpaikan tai opiskelupaikan. Lapsiperhehankkeemme kasvaa koko ajan”, Kide-säätiön Wael Cheblak kertoi.


Moniääninen Mellunkylä ja Kide-säätiö edustivat yhdessä.

Kaikkien Kontula -tapahtuma huipentui päivätoimintakeskus Symppiksen julkisivun hienon, uuden muraalin juhlintaan. Yhteisöllisen seinämaalauksen takana on Kontula Art School, jonka perustaja Heidi Hänninen kukitti kaikki teosta tekemässä olleet taiteilijat.


Symppiksen julkisivun raikkaan muraalin yksityiskohtia.

Tapahtumaan osallistuivat lisäksi Helsinki-info, 2ME-hanke, Diakonissalaitos, Et May Oy ja Vanhemmat Mukana. Kontula Electronic tarjosi Symppiksen muraalin julkistamistilaisuudessa Lackluster-artistin ilmaiskeikan.

”Toivoisin, että juuri tällaista Kontulaa tuodaan enemmän näkyviin – usein Kontulasta saa lukea vain ikäviä asioita. Jos täällä työskentelee ja viettää enemmän aikaa, ymmärtää, että Kontulassa asuu eri-ikäisiä ihmisiä, jotka haluavat hyvää elämää kuten kuka tahansa muu helsinkiläinen. On myös hyvätahtoisia ammattilaisia, jotka tekevät paljon hyvää alueen asukkaiden hyväksi. Kontulan yhteisöllisyys loisti meidänkin tapahtumassa pitkin päivää”, Sanela Pehlivanović tiivisti.


Työllistämispalvelut olivat paikalla vastaamassa ihmisten kysymyksiin muun muassa Ohjaamon toiminnasta ja kuntouttavasta työtoiminnasta.


Kontula Art Schoolin pisteellä spreijattiin sapluunojen avulla.


Aikuissosiaalityö ja Stadiluotsi jakoivat tietoa Kontulan keskustassa.


Kontulan eläkeläisten yhdistys toivoo yhteistä toimintaa alueen koulujen kanssa. Pöydällä päivysti Kerttu-maskotti.


Irakin naisten yhdistyksen kohderyhmänä ovat maahanmuuttajaäidit – muutkin kuin irakilaiset. Yhdistys järjestää suomen kielen kursseja ja tukee naisia kokonaisvaltaisesti kotoutumisessa.


Työllistämispalvelut jakoivat värikkäitä esitteitään.


Mannerheimin Lastensuojeluliiton tunnisti punaisista väreistä.


Tapahtumarikas päivä ikuistettiin graffitiin.