Kuvaaja Jefunne Gimpel

Koululaisten iltapäivätoimintaan ilmoittautuminen alkaa 18.3.

Helsingissä järjestetään 1.–2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille iltapäivätoimintaa koulupäivän jälkeen. Haku alkaa tänä vuonna 18. maaliskuuta ja päättyy 18. huhtikuuta. Lukuvuoden 2019-2020 iltapäivätoimintaan voi osallistua elokuussa peruskoulujen syyslukukauden ensimmäisestä koulupäivästä alkaen.

Iltapäivätoimintaa tuhansille lapsille ympäri kaupunkia

Koululaisten iltapäivätoimintaa on tarjolla kattavasti eri puolilla kaupunkia, muun muassa leikkipuistoissa, kouluissa tai näiden välittömässä läheisyydessä. Päivittäisissä sisällöissä hyödynnetään myös kaupungin taide-, liikunta- ja kulttuuripalvelujen ajankohtaista tarjontaa sekä monimuotoista kaupunkiluontoa.

Iltapäivätoiminnassa huomioidaan lasten päivittäinen liikunnan tarve ja ulkoillaan paljon. Iltapäivätoiminnassa lapsilla on mahdollisuus leikkiä omia leikkejä, pelata kavereiden kanssa ja rentoutua sekä osallistua ohjattuun toimintaan sisällä ja ulkona. ”Toimintaa järjestetään noin 270 paikassa, noin 10 000 lapselle”, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluvastaava Leena Palve-Kaunisto kertoo toiminnan laajuudesta.

Perusopetuksen iltapäivätoimintaa järjestetään arkisin jokaisena koulupäivänä. Toimintaa järjestävät koulut, leikkipuistot, järjestöt, seurakunnat ja yksityiset palveluntuottajat. Koulutetut ohjaajat huolehtivat lasten toiminnasta ja turvallisuudesta iltapäivän ajan. Leikkipuistoissa on monipuolista  toimintaa myös koulujen loma-aikoina, jolloin leikkipuistoissa järjestetään koululaisille muun muassa retkiä, leirejä ja tapahtumia

Iltapäivätoimintapaikkaa voi hakea joko leikkipuistoon tai kouluun

Toimintaan haetaan lomakkeella, joita saa kouluista ja jonka voi tulostaa iltapäivätoiminnan verkkosivuilta. Täytetty hakulomake toimitetaan viimeistään 18. huhtikuuta siihen toimintapaikkaan, johon ensisijaisesti haetaan.  Päätös leikkipuistojen toimintaan ilmoittautumisesta postitetaan huoltajille 3. kesäkuuta mennessä ja perusopetuksen iltapäivätoimintaan 28. kesäkuuta mennessä. Toimintaan on kuitenkin mahdollista hakea myös hakuajan päätyttyä eli lukuvuoden aikana.

Kaupunki on julkaissut iltapäivätoiminnan hakukoneen iltapaivahaku.hel.fi, josta löytyy tiedot koululaisten iltapäivätoiminnasta esimerkiksi koulun tai leikkipuiston nimellä. Kauan odotettua sähköistä hakua kehitetään ja se tullaan myöhemmin liittämään mukaan palveluun.  

Toimintaa suunnitellaan yhdessä koululaisten ja huoltajien kanssa

Koululaisia ja heidän huoltajiaan osallistetaan säännöllisesti iltapäivätoiminnan kehittämistyöhön. Tuorein esimerkki on tammikuussa tehty aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakaskysely, johon vastasi yli 1200 henkilöä. Sähköisessä kyselyssä pyydettiin huoltajia kommentoimaan ja arvioimaan muun muassa toimintaan hakemista, ilmoittautumista, maksuja ja järjestelyitä. Kyselylomakkeessa oli myös osuus, johon vastattiin yhdessä lapsen kanssa.

”Saimme erinomaista tietoa, jota voimme hyödyntää jatkossa toiminnan kehittämisessä”, koululaisten iltapäivätoiminnan erityissuunnittelija Sami Eriksson kiittää vastaajia aktiivisuudesta. Lapsien mielestä parasta toiminnassa ovat kaverit, leikit, mukava tekeminen ja kivat ohjaajat. Iltapäivätoiminta sai kyselyssä yleisarvosanan 8,76, asteikolla 4-10.

Iltapäivätoiminnan kustannuksiin mahdollisuus hakea huojennusta

Perusopetuksen iltapäivätoiminnasta peritään asiakasmaksu, joka on enimmillään 120 euroa kuukaudessa. Tämä hinta kattaa monipuolisen toiminnan ja päivittäisen välipalan. Leikkipuistojen osalta toiminta on maksullista ainoastaan välipalan osalta. Maksuihin on myös mahdollista hakea huojennusta.

Koululaisille myös aamupäivätoimintaa

1.–2 -luokkalaisilla on tarjolla peruskouluissa myös maksutonta aamupäivätoimintaa ennen oppituntien alkua. Toimintaan ilmoittaudutaan Wilma-järjestelmän kautta elokuussa.

Lisätietoja iltapäivätoiminnasta

JAA