Kuva: Freddy Castro/ Unsplash

Helsinkiläiskoulu rakentaa aikakapselin kertomaan korona-ajasta tuleville sukupolville

Aikakapseliin tallennetaan ainakin kahdenlaisia tekstejä: päiväkirjamerkintöjä ja muistoja poikkeuksellisesta korona-ajasta sekä kirjeitä tulevaisuuteen. Vastaavanlaista aikakapselia ole tiettävästi tehty suuressa mittakaavassa missään suomalaiskoulussa koskaan aiemmin.

Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Jyrki Mery sai idean aikakapselista lähettäessään oppilailleen valokuvia siitä, miten nuoret suomalaiset sotilaat opiskelivat jatkosodan aikana etänä korsuissaan.

- Tajusin, että elämme myös nyt hyvin historiallista aikaa. Olisi hyvä kerätä ihmisiltä tietoa ja ajatuksia tästä ajasta tuleville sukupolville, Mery sanoo.

Malmin peruskoulun oppilaat ja opettajat ovat jo aloittaneet työn. He ovat pitäneet päiväkirjaa etäkoulusta tai kirjoittaneet kirjeen tulevaisuuden oppilaalle tai opettajalle. Myös huoltajia on haastettu mukaan.

Pormestarikin kirjoittaa tulevaisuuteen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori pitää aikakapselia erinomaisena ideana. Hän vastasi myöntävästi haasteeseen kirjoittaa kirje tulevaisuuden Helsingin pormestarille.

- Tämä on hieno ja tärkeä projekti, jonka avulla ihmisten kokemuksia ja ajatuksia tästä poikkeuksellisesta ajastamme taltioidaan tuleville sukupolville. Olen ehdottomasti mukana, Vapaavuori sanoo.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen osallistuu myös omalla kirjoituksellaan.

- Aikakapseli on todella hyvä idea ja ajatus. Etäkoulun aika jää monella tavalla historiaan. Olen innolla mukana, Pohjolainen kertoo.

Projektiin kannustavasti suhtautuva Suomen kansallismuseo on antanut käytännön vinkkejä aikakapselin toteutukseen. Parhaiten vuosien saatossa säilyvät käsinkirjoitetut tekstit, eikä paperin mukaan saisi panna mitään muuta materiaalia. Tulostettu paperi ei siis sovellu, eikä paperiliittimiä, niittejä tai teippiä saa päätyä arkkuun. Oppilastöitä tallennetaan arkkuun painotyönä.

Kun arkku on valmis, se suljetaan ja sinetöidään ja avataan vasta vuosikymmenten kuluttua. Avaamisen jälkeen arkku päätynee Museovirastolle.

Helsinki kannustaa kaikkia osallistumaan korona-ajan kokemusten ja ajatusten tallentamiseen. Käsinkirjoitetut päiväkirjamerkinnät, kirjeet tai postikortit voi lähettää kirjekuoressa osoitteeseen ”Aikakapseli/ Malmin peruskoulu, PL 70302, 00099 Helsingin kaupunki” alkusyksyyn 2020 mennessä.