Helsinki juhlii ruotsalaisuuden päivää virtuaalisesti 6.11. – mukana Åshöjdens grundskolan ja Meilahden yläasteen oppilaiden tekemät rap-kappaleet 

Helsingin kaupungin ruotsalaisuuden päivän tilaisuudessa keskustellaan ruotsinkielisestä Stadin slangista, ja kuullaan ruotsin- ja suomenkielisten koululaisten kirjoittamia rap-kappaleita. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan lähetystä 6.11. kello 13.

Helsingin kaupunki juhlii ruotsalaisuuden päivää (svenska dagen) omalla ohjelmalla Helsinki-kanavalla. Tilaisuudessa kuullaan esimerkiksi Åshöjdens grundskolan ja Meilahden yläasteen oppilaiden kirjoittamia rap-kappaleita, jotka esittää rap-artisti Jesse P. Oppilaat ovat tehneet kappaleet Jesse P:n ohjauksessa. Rap-työpajat ovat toteuttaneet yhteistyössä Helsingin kaupunki ja Svenska nu -verkosto.

Tilaisuudessa keskustellaan myös siitä, miltä Stadin slangi tänä päivänä kuulostaa. Keskusteluun osallistuvat Tölö gymnasiumin opiskelijat Ingrid Enckell ja Ivar Bremer, kielitieteilijät Sofia Henricson (Helsingin yliopisto) ja Sarah Wikner (Åbo Akademi) sekä Ralf Nyberg, viestintäpäällikkö, joka on tunnettu muun muassa ruotsinkielisistä slangipakinoistaan.

Ohjelma alkaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren tervehdyksellä ja juontajana toimii Lotta Backlund. Tilaisuus järjestetään ruotsiksi, mutta se tulee olemaan myöhemmin katsottavissa tekstitysten kera.

Ohjelma lyhyesti:

  • Pormestari Jan Vapaavuoren tervehdys
  • Kasvoja kaupungin ruotsinkielisestä henkilöstöstä
  • Keskustelu Helsingin ruotsinkielisestä slangista
  • Kaupunkikierros paikkojen slanginimien äärelle
  • Ruotsissa toimivaa rap-artisti Jesse P on tehnyt rap-kappaleita helsinkiläisten koululuokkien kanssa ja esittelee tulokset

Linkki Helsinki-kanavan svenska dagen -lähetykseen

Hel.fi -uutinen 29.10.2020: ”Snajaatsä sveduslangii?”j

Uutinen julkiastu 30.10. ja tuoreutettu 5. ja 6.11.