Alvar Aallon inspiroimaa arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta Helsingin kouluissa

Tänään 3.2. on Alvar Aallon syntymäpäivä ja valtakunnallinen Arkkitehtuurin päivä. Päivä huomioidaan erityisesti kolmessa helsinkiläisessä koulussa. Arabian peruskoulu, Aurinkolahden peruskoulu sekä Meilahden yläaste kuuluvat valtakunnalliseen Alvar Aalto -koulujen verkostoon, jonka toiminnassa inspiraation lähteenä on Alvar Aallon tuotanto.

Verkoston yhteinen teema tänä lukuvuonna on Aalto arjessa. Meilahden yläasteen rehtori Ulla Rönkä ja kuvataideopettaja Marita Brace kertovat, että teema toteutuu heillä kaikkien luokka-asteiden kuvataiteen opiskelussa. Opetussuunnitelman mukaisesti toisilla luokilla painottuu enemmän muotoilu ja toisilla arkkitehtuuri. Esimerkiksi yhdeksännen luokan oppilaat kartoittivat Helsingissä sijaitsevat Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset, valokuvasivat ne ja järjestivät niistä näyttelyn koululla.

Digitaalisen kuvataidepainotuksen oppilaat suunnittelivat 3D-mallinnusohjelmalla valaisimen, jonka lähtökohtana olivat luonnonmuodot. Kahdeksannen luokan oppilaat suunnittelevat puolestaan matkamuistoja. Heidän tehtävänään on suunnitella innovatiivinen, funktionaalinen ja monenlaiselle kohderyhmälle sopiva koru, joka sopisi Alvar Aalto -kaupungin matkamuistoksi. Korut toteutetaan 3D-mallinnusohjelmalla ja 3D-tulostimella.


Alvar Aalto -koulujen verkosto tähtää lasten ja nuorten arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen kehittämiseen. Verkostossa koulut löytävät kumppaneita ja jakavat ideoita, kokemuksia ja oppimateriaaleja. Alvar Aalto -koulujen toimintaa koordinoi Alvar Aalto -säätiö.

Oppilas suunnittelee kangasprinttiä, jonka lähtökohtana on Finlandia-talon muotokieli.

Oppilas suunnittelee kangasprinttiä, jonka lähtökohtana on Finlandia-talon muotokieli

Valokuvat: Marita Brace


Oppilaan suunnittelema valaisin

9-luokkalaisen Kaapo Sevónin suunnittelma lamppu ja siitä tehty mainosjuliste