Kuvassa on musiikinopettaja Jenna Hiipakka.

Alppilan lukiossa tehdään musiikkia

Perusparannuksesta noin vuosi sitten valmistuneessa Alppilan lukiossa kaikki näyttää uudelta. Uutuuttaan hohtaa myös lukion musiikkiluokka. Musiikkiluokan yhteyteen valmistui myös ammattimainen äänitysstudio kuluvan vuoden helmikuussa. Maaliskuussa alkanut etäopetus kuitenkin esti studion hyödyntämisen opetuskäyttöön, mutta toisaalta mahdollisti musiikinopettaja Jenna Hiipakan syventymään kiintoisaan studioteknologiaan. Studion on tarkoitus toimia myös ainerajat ylittävänä oppimisympäristönä, jossa voidaan toteuttaa esimerkiksi eri kielisiä podcasteja, puheita tai informatiivisia kuunnelmia.

Musiikkiluokassa on mikitetty rumpusetti.

Uudelleen suunniteltu musiikin oppimisympäristö on akustoitu kokonaisuus, joka koostuu musiikkiluokasta, äänityshuoneesta ja tarkkaamosta. Musiikinopetuksessa vaadittavan soittimiston lisäksi myös mikrofonivalikoimaa on monipuolistettu.

Musiikkiteknologiaa kurssitarjottimella

Alppilan lukion valinnaiskurssitarjottimelta löytyy ensi kertaa soveltava musiikkiteknologia ja tuottaminen -kurssi, jonka sisältö muodostuu daw-ohjelmiston, miksauksen, mikitystekniikoiden ja live-äänentoiston perusperiaatteista, oman musiikin tuottamisesta ja äänitysprosessissa työskentelystä. Kurssilla käydään läpi hieman myös tekijänoikeuksiin liittyvää lainsäädäntöä ja käytäntöjä sekä musiikkialalla vallitsevia sopimus- ja raportointimenettelyjä.

-Kurssille osallistuvilla nuorilla on useimmiten jo perussoittotaidot ja osalla jokin äänitysohjelmakin, jolla harrastetaan musiikin tuottamista kotona. Ensimmäiselle musiikkiteknologian kurssille ilmoittautui heti 17 opiskelijaa, joista jokainen äänitti oman biisin tai cover-kappaleen pienryhmittäin. Kurssin aikana opitaan myös, miten biisejä voidaan rakentaa erilaisista loopeista valmiiksi kappaleiksi lyhyessäkin ajassa. Rap-musiikin suosio kuuluu tuotetuissa kappaleissa selkeimmin, mutta kyllä mukaan mahtuu myös muita genrejä, kuten vaikka singer-songwriter-henkisiä vetoja, kertoo Alppilan lukion musiikinopettaja Jenna Hiipakka.

-Musiikki ja muut taito- ja taideaineet nähdään muuta opiskelua tukevana toimintana. Opiskelijat valitsevat opintoihinsa kiitettävästi musakursseja ja nauttivat sisällöistä, jotka sisältävät vapauksia ja luovaa toimintaa, sanoo Jenna Hiipakka.

Haastattelun aikana studiossa piipahtaa tämän vuoden abi, Joel Peiponen, joka kertoo olevansa erittäin tyytyväinen, että on päässyt taas käymään koululla ylioppilaskirjoitusten turvaamiseksi pidetyn karanteeninen jälkeen. ”Vaikka kevään etäopetus vähensi opetusmahdollisuuksia, niin opetus sujui yllättävän jouhevasti myös verkon yli”, toteaa Jenna Hiipakka.