Nainen istuu metrossa maski päässä.

Maskipakko voimaan joukkoliikenteessä 13.3.: lisätietoja ja ohjeita

Kaikkien 12 vuotta täyttäneiden on käytettävä kasvomaskia HSL:n liikenteessä 13.3.2021 alkaen. Maskia ei tarvitse käyttää vain siinä tapauksessa, että siihen on terveydellinen este. Erillistä selvitystä terveydellisistä syistä ei vaadita, vaan pelkkä asian ilmoittaminen riittää.

Suurimmalle osalle asiakkaistamme maskipakon julistaminen ei vaikuta matkantekoon millään tavalla, sillä keskimäärin noin 80 prosenttia matkustajista on jo käyttänyt maskia joukkoliikenteessä. Kiitos teille kaikille, jotka pidätte joukkoliikenteen turvallisena yhdessä meidän kanssamme.

Miten maskipakkoa valvotaan?
HSL:n matkalippujen tarkastajat sekä järjestyksenvalvojat voivat neuvoa matkustajia maskin käytössä, jos heillä ei ole sellaista.
Liikennevälineiden kuljettajat keskittyvät liikennevälineiden turvalliseen kuljettamiseen eivätkä valvo maskien käyttöä. HSL:llä ei ole lainmukaista oikeutta estää matkustajien matkaa tai poistaa matkustajaa liikennevälineestä vain siksi, että hänellä ei ole kasvomaskia.

Keiden ei tarvitse käyttää kasvomaskia?
Maskia ei tarvitse käyttää siinä tapauksessa, että siihen on terveydellinen este. Muuten maskia on käytettävä.

Mistä saan maskeja?
Jokainen asiakas on vastuussa omien kasvomaskiensa hankkimisesta. Kunnat vastaavat maskien jakelusta niille, joilla ei ole taloudellista mahdollisuutta hankkia maskeja.

Miten matkustus- ja lippuehtojen päivitys tarkoittaa?
13.3.2021 alkaen edellytetään matkustus- ja lippuehdoissa 12 vuotta täyttäneiltä matkustajilta kasvomaskin käyttämistä joukkoliikenteessä. Muilta osin ehdot ovat ennallaan. Muutos ei vaikuta lippujen hyvityskäytäntöihin.