Raitiovaunun ovessa kulkemisen kieltävä tarra

HKL tekee työtä koronaturvallisuuden eteen

Yhteiskunnan vähitellen avautuessa ja ihmisten liikkumisen lisääntyessä moni miettii joukkoliikenteen turvallista käyttöä. HKL turvaa omalta osaltaan matkustamista ja omaa henkilökuntaansa monin toimin.

Heti koronakriisin alkaessa kaluston ja asemien siivousta tehostettiin ja erityisesti usein kosketeltavia kohteita kuten liukuportaiden käsijohteita ja kiinnipitotankoja pyyhitään tehostetusti. Kalustoa siivotaan varikoilla koronavirus huomioiden – niin henkilökunnan kuin matkustajienkin turvallisuutta ajatellen. Metroasemille asennettiin kaupunginkanslian tilauksesta käsidesipisteitä.

HKL:lle myös henkilökunnan turvallisuus on erittäin tärkeää. Kuljettajille on jaettu käsidesipulloja sekä raitiovaunujen vaunulaukkuun lisätty hengityssuojaimet ja kertakäyttökäsineet niitä tilanteita varten, joissa kuljettaja joutuu siirtymään matkustamon puolelle. Jo epidemian alussa toimistotyöntekijät ohjattiin mahdollisuuksien mukaan etätyöhön ja raitiovaunujen matkustajapalvelu lopetettiin. Muuta kalustoa avoimemmissa nivelraitiovaunuissa ohjaamoalue on rajattu matkustajien kulkualueelta pois.

HKL on myös yhdessä HSL:n ja Helsingin kaupungin kanssa keskushallinnon kanssa tehnyt paljon työtä sen eteen, että väljyys joukkoliikenteessä riittäisi turvavälien pitämiseen. Metroliikenteessä saatiin työpäivien ruuhka-aikoihin muutamaksi viikoksi kasvatettua vuoromääriä. Matkustajamäärät ovat koronakriisissä ja etätöiden lisäännyttyä vähentyneet huomattavasti, mutta ovat tällä hetkellä yhteiskunnan avautuessa kasvamassa. Tilannetta ja ruuhkahuippuja seurataan yhteistyökumppaneiden kanssa aktiivisesti. Jatkossakin on tärkeää, että turvavälin pitäminen suositusten mukaisesti myös joukkoliikenteessä olisi mahdollista.

Kaupunkipyöräkausi avattiin normaalia aikaisemmin, jotta matkustajat voisivat hyödyntää myös kaupunkipyöriä liikkumiseen. Aloite tähän tuli THL:tä, jonka jälkeen HKL toteutti kauden varhaistamisen.

Matkustajia ohjeistetaan turvalliseen liikkumiseen jakamalla HSL:n infomateriaalia sekä osallistumalla Traficomin yhteiskampanjaan joukkoliikenteen turvallisesta käytöstä (turvallisestimatkaan.fi). HKL on tarjonnut yhteistyössä JCDecaux’n kanssa Helsingin kaupungille ja HSL:lle mahdollisuuden hyödyntää joukkoliikennevälineiden ja asemien mainostilaa maksutta koronavalistukseen. Tiivistettynä ohjeistus joukkoliikenteessä matkustamiseen perustuu viiteen ohjeeseen: matkusta vain terveenä, muista turvaväli, yski hihaan tai nenäliinaan, muista pestä kädet ja suosi mobiilimaksua.