Koostekuva erilaisista valituista asemailmeistä

Helsingin metroasemille uusia taideteoksia

HKL:n asemailmekilpailun voittajat on valittu. HKL julkisti kesän alussa avoimen kilpailun, jolla haettiin uutta ilmettä toteutettavaksi metroasemien radantaustauluilla. Kaikkiaan HKL sai asemailmeeksi yli 70 ehdotusta, joista lunastettavaksi valittiin 11 ehdotusta.

- Ehdotukset olivat pääsääntöisesti todella hyviä. Olemme iloisia siitä, että kilpailu herätti kiinnostusta ja kiitämme kaikkia kilpailuun osallistuneita, sanoo HKL:n palvelukehitys- ja viestintäpäällikkö Elina Norrena.

Taideteosten toteutustyyli vaihtelee asemittain viivapiirroksista ja graafisista elementeistä koostuvista teoksista vapaampiin kuvitustyyleihin. Jopa informaatiomuotoilua hyödynnettiin toteutuksessa.

HKL haki kilpailulla kullekin asemalle omaa, asemakohtaista ja helposti tunnistettavaa ilmettä. Tavoitteena toteutuksille on raikas ja omaleimainen, aikaa kestävä ulkoasu.

Asiantuntija-apuna voittajien valinnassa olivat Helsingin Taidemuseon julkisen taiteen kuraattori Kristiina Ljokkoi sekä graafinen suunnittelija Ari Matinmikko Helsingin kaupungilta.

- Hienoa, että HKL tarjoaa metroasemilla kaupallisuudesta vapaita pintoja, joissa kaupunkilaisten ideat pääsevät esille. Teosehdotuksissa lähestyttiin hyvin eri tavoin paikallisuutta ja asemaseutujen omaleimaisuutta, arvioi Kristiina Ljokkoi.

Voittajatyöt viimeistellään yhdessä taiteilijoiden kanssa ja ne toteutetaan asemille tulevan syksyn ja talven aikana. Kaikkiaan uusittavia tauluja on asemilla lähes 500. Niiden määrä vaihtelee asemittain noin 30:stä lähes 60:een.

HKL tiedottaa kunkin aseman teoksista ja esittelee tekijät tarkemmin teosten valmistuessa.


Voittajiksi valitut teokset ja taiteilijat (sitaateissa tekijän luonnehdintaa teoksesta):

Ruoholahti:

Ruoholahden asemalle tuleva teossarja "Pikselit" (Heli Mannisenmäki)

- Pikselit, tekijä Heli Mannisenmäki. ”Teos koostuu pikseleiksi muokatuista maisemista, jotka ilmentävät urbaania tunnelmaa. Kiireessä kuvat näyttäytyvät vain pikseleinä ja erivärisinä väripalkkeina, mutta jos on aikaa pysähtyä, katsoa tarkemmin, voi pikseleistä alkaa muodostua maisemia.”


Kamppi:

Kamppi, Milkyway. Tekijä Leevi Kerola

– Milkyway, tekijä Leevi Kerola. ”Teos korostaa maalauksellisuudella ja liikkeen voimalla Kampin aseman roolia taidemuseoiden läheisyydessä.”

Rautatientori

Yksityiskohta Rautatientorille tulevasta teoksesta Keskusta (Eeva-Stiina Niemi)

– Keskusta, tekijä Eeva-Stiina Niemi. ”Työt perustuvat Rautatientorin alueen ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin. Tauluissa toistuvat tunnistettavat rakennukset kuten Rautatieasema, Kansallisteatteri ja Ateneum. Viivapiirrostyyli on kunnianosoitus Tove Janssonin ja Marimekon kaltaisille suomalaisen tyylin kulmakiville.”

Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto, Eksyksissä muodoissa. Tekijät Janne Koivisto ja Misael Rojas

– Eksyksissä muodoissa, tekijät Janne Koivisto ja Misael Rojas. ”Aseman idänsuuntaisissa päissä olevat neliö- ja palloveistokset ilmentävät aseman abstraktia muotokieltä. Lattian kivilaatoissa toistuvat yksittäiset, eriväriset neliöt jatkuvat taulusuunnitelmissa. Jokaisesta taulusta löytyy linjoja, joista on tunnistettavissa rakennusten ja arkisin unohtuneiden asioiden muotokieltä.”

Hakaniemi

Yksityiskohta Hakaniemeen tulevasta teoksesta "Hakaniemen helmet" (Armi Teva)

– Hakaniemen helmet, tekijä Armi Teva. ”Konsepti esittelee 15 kuvituksen kautta Hakaniemen alueen helmiä eli kokoelman symboleita, jotka tekevät Hakaniemestä Hakaniemen. Osa kuvituksista on ikonisia, tuttuja näkymiä ja osa on yllättävämpiä, ”jemmattuja” paikallisia yksityiskohtia.”

Sörnäinen

Yksityiskohta Sörnäisiin tulevasta teoksesta "Kurvi" (Eeva-Stiina Niemi)

– Kurvi, tekijä Eeva-Stiina Niemi. ”Teos kuvaa Sörnäisten profiilia nuorten aikaisen suosimata, tyylikkään rosoisena, suvaitsevana ja tiedostavana alueena. Työn värimaailma kumpuaa Sörnäisten asemasta, jonka jälleen trendikästä tyyliä kannattaa korostaa ajankohtaisella tavalla.”

Herttoniemi

Yksityiskohta Herttoniemeen tulevasta teoksesta "Palaan kyllä takaisin" (Jere Määttä)

– Palaan kyllä takaisin, tekijä Jere Määttä. ”Inspiraationa työlle ovat aseman arkkitehtuuri ja värimaailma. Herttoniemen asemassa kiehtoo ihmisen liikkuminen sinne ja takaisin. Tarinat ja kohtalot liikenteen risteyskohdassa, sekä Herttoniemen luonnonläheisyys, meri ja maa. Taide pyrkii rauhoittamaan asemaa luomalla kiinnekohtia kaaokseen.”

Itäkeskus

Yksityiskohta Itäkeskukseen metroaseman teoksesta (Mikko Eerola)

– I´m Coming Over, tekijä Mikko Eerola. ”Teos inspiroituu metroasemien omalaatuisesta tunnelmasta. Matkustajat voivat metrolaiturilla matkustaa mielikuvitukseensa katsoessaan näitä maalauksia.”

Puotila

Yksityiskohta Puotilan asemalle tulevasta teoksesta "Linnut" (Marjo Heino)

– Linnut, tekijä Marjo Heino. ”Teoksessa kuvataan liikettä niin, että tunnelma on lennokas ja positiivinen. Lintujen muotokieli on uudenlainen ja hahmot ovat virtaviivaisia, mutta silti selvästi tulkittavissa. Lintujen muodoissa on myös leikillisyyttä ja kekseliäisyyttä.”

Kontula

Yksityiskohta Kontulaan tulevasta teoksesta "Kuvioidut kivet" (Juuso Koponen ja Jonathan HIlden)

– Kuvioidut kivet, tekijät Juuso Koponen ja Jonathan Hildén. ”Työ koostuu taiteellisesti käsitellyistä kartoista, jotka kuvaavat metron rataosuuksia ja kallioperää, jonka läpi tai yli ne kulkevat.”

Mellunmäki

Yksityiskohta Mellunmäkeen tulevasta teoksesta "Mellunmäen unelma" (Veera Komulainen)

– Mellunmäen unelma, tekijä Veera Komulainen. ”Teoksen konseptina on ollut käyttää kuvallisessa aineistossa Mellunmäen historiaa 60-70-luvuilta. Kuvitusten tyyli on raikas, muutamia värejä käyttäen yksinkertainen, ja henkilökohtainen sen konstailemattoman käsinpiirretyn tyylin ansiosta.”