Artic-raitiovaunu vuokrataan Saksaan

Škoda Transtech vuokraa HKL:n omistaman ja Transtech Oy:n Suomessa valmistaman ForCity Smart Artic -raitiovaunun numero 402 noin neljän kuukauden koekäyttöön saksalaiselle joukkoliikenneyhtiö Schöneicher-Rüdersdorfer Straßenbahn GmbH:lle (SRS). Koekäytöllä selvitetään vaunun soveltuvuutta Schöneichen liikennöintiin. Vaunun vuokrauksen mahdollistaa  Škoda-konsernin ja HKL:n välinen hyvä yhteistyö. HKL luovutti vaunun Škoda Transtechille, joka  lähetti vaunun SRS:lle sunnuntaina 19. elokuuta.

Kaksi esisarjan vaunua 401 ja 402 toimitettiin Helsinkiin koekäyttöön vuonna 2013. Sarjatuotantovaunuja on toimitettu vuodesta 2016 lähtien Helsinkiin noin kolmen viikon välein. Artic-raitiovaunuja on tällä hetkellä liikenteessä 51 kappaletta ja kaikkiaan HKL on tilannut 70 Artic-raitiovaunua.
 
ForCity Smart Artic -vaunutyyppi on herättänyt kiinnostusta raitiovaunukaupungeissa eri puolilla maailmaa. Vaunu on vieraillut Saksassa ensimmäistä kertaa jo vuonna 2014. Pohjoismaiden ainoa kiskokalustovalmistaja Škoda Transtech tähtää suomalaisena huipputeknologian edistäjän roolissaan seuraavaksi sekä Pohjois- että Keski-Euroopan markkinoille.

- Niin matkustajat kuin HKL ovat olleet tyytyväisiä Helsingin uuteen raitiovaunuun Articiin, joka on Suomessa suunniteltu ja  valmistettu teknologian huipputuote. Tällä vuokrauksella ei pelkästään pyritä markkinoimaan Helsingin ForCity Smart Artic -vaunua luokkansa parhaana vaunumallina, joka on matkustusmukavuudeltaan sekä muotoilultaan maailmanluokan raitiovaunu, vaan haluamme yhdessä HKL:n kanssa auttaa yhteistyökaupunkiamme sekä asiakasta Schöneicher-Rüdersdorfer Straßenbahn GmbH:ta tutustumaan 100-prosenttisesti matalalattiaiseen vaunuun sekä testaamaan alan huippuratkaisuja, kertoo Škoda Transtechin toimitusjohtaja Lasse Orre.

- On hienoa, että yhteistyömme eurooppalaisten ratikkakaupunkien kanssa edelleen vahvistuu. HKL:n ja kaupunkilaisten kannalta on eduksi, että voimme jakaa kokemuksia ja kehittämisideoita meillä seuraavat 40 vuotta palvelevasta vaunukalustosta kansainvälisessä verkostossa, lisää HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.
 
Vuokrattavan Artic-vaunun vuokra-aika on joulukuun 2018 loppuun, mutta vuokrausta on mahdollista vielä jatkaa vuodelle 2019. SRS:lla on käytössä tällä hetkellä seitsemän raitiovaunua, joissa on pääosin korkeat lattiat. Helsingistä vuokrattava vaunu 402 on kokonaan matalalattiainen.

Vaunun vuokraus ei vaikuta HKL:n matkustajaliikenteen hoitoon tai palvelutasoon.

Saksan Brandenburg-osavaltiossa toimiva Schöneicher-Rüdersdorfer Straßenbahn GmbH on Berliiniä ympäröivällä metropolialueella  joukkoliikennettä operoiva yhtiö. SRS:n raideliikenneverkko on 14 km pitkä linja, joka alkaa Berliinin itäosasta Friedrichshagenista. SRS kuljettaa vuosittain yli miljoona matkustajaa.

Uutislähde: Škoda Transtech
 
JAA