Helsingin yliopiston metroaseman taideteos.

Aikamatka metroasemalla

Helsingin yliopiston metroaseman taiteilijat Janne Koivisto ja Misael Rojas kiinnostuivat sen omalaatuisuudesta; kirkkaista neonveistä ja toistuvista laattakuvioista, jotka tekevät asemalle saapumisesta aikamatkan.

Mistä saitte inspiraation osallistua kilpailuun?
Janne: Työskentelin viime kesänä Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla ja löysin kaupungin sähköisten kanavien kautta ilmoituksen kilpailusta. Opiskelemme Misaelin kanssa samalla vuosikurssilla Aalto-yliopiston New Media Design & Production -maisteriohjelmassa, ja yhteistyömme on sujunut aina hyvin, joten pyysin häntä mukaan projektiin. Pidämme samanlaisesta estetiikasta ja olemme tyylillisesti samoilla raiteilla.

Halusitte työnne Helsingin yliopiston metroasemalle. Miksi?
Janne: Asemalla on erityinen merkitys meille molemmille. Vuosia sitten, kun muutin opiskelemaan Helsinkiin, oli silloinen Kaisaniemen metroasema ensikosketukseni Helsingin metroon. Asema on ollut minulle opiskelu-, työ- ja vapaa-ajan tärkeimpiä asemia.
Misael: Muutin vuosi sitten Chilestä Helsinkiin opiskelemaan Aalto-yliopistoon, ja Helsingin yliopiston metroasema oli myös minulle ensimmäinen suomalainen metroasema, johon tutustuin. Metroasema eroaa paljon asemista, jollaisiin olin tottunut.

Mistä saitte idean työllenne?
Me molemmat pidämme aseman 90-luvun tyylistä ja saimme inspiraation siellä olevista neonvaloista. Teoksessamme nostamme esiin samaa muotokieltä ja kiinnitämme huomion aseman ympäristöön myös laajemmin neonvalojen estetiikan kautta.

Millaisia tunteita toivotte teoksen katsojissaan herättävän?
Toivomme, että ihmiset löytävät työstämme tunnistettavia muotoja, joita ympäristöstä olemme poimineet. Löysimme inspiraatiota muotoihin metroaseman ympäristön kivetyksistä, rakennusten ikkunoiden ikonisista kaarista ja muodoista sekä metroaseman katolla sijainneesta lasikuutiosta, joka jokin aika sitten poistettiin. Ehkä teoksemme innoittaa ihmisiä kiinnittämään ympäristöönsä ja sen yksityiskohtiin tarkemmin huomiota. Olisi hienoa, jos runsaasti asemaa käyttävät ihmiset löytäisivät uusia elementtejä esimerkiksi työmatkallaan.

Kuinka itse tarkkailette ympäristöänne?
Misael: Näen ympäristön varmasti eri tavalla kuin Janne. Suomalainen arkkitehtuuri ja design ovat erilaisia ja kaupunki näyttäytyy hyvin eri tavalla kuin Chilessä.
Janne: Misael on herättänyt minut näkemään arkisia asioita eri näkökulmasta ja huomaamaan sellaisiakin asioita, jotka olin jo unohtanut. Täydennämme hyvin toisiamme.
 


JAA