Vuoristoradan jarrumestarit.

Vuoristoradan 70-vuotispäivää juhlitaan Linnanmäellä 1950-luvun tyyliin

Puinen vuoristorata on vuodesta toiseen ollut Linnanmäen suosituin laite. Vuoristorata avattiin 13. heinäkuuta 1951. Tänään juhlitaan sen 70-vuotispäivää 1950-luvun tyyliin. 

Vuoristorata rakennettiin Kööpenhaminan Tivolin vuoristoradan mallin mukaan. Rakentaminen maksoi 48 000 000 markkaa, mikä on nykyrahassa noin 1 500 000 euroa. Alussa jarrumestareilta edellytettiin hävittäjälentäjän koulutusta, sillä laitetta pidettiin niin hurjana.

Muualla maailman vanhoilla radoilla on enimmäkseen siirrytty käyttämään automaattisia jarruja, mutta Linnanmäellä Vuoristorataa ohjaavat edelleen jarrumestarit. Vuoristoradalla on toiminut naisia jarrumestareina vuodesta 1999 alkaen, tänäkin juhlavuonna yksi jarrumestareista on nainen.

Yhdysvaltalainen vuoristoratajärjestö ACE (American Coaster Enthusiasts) on julistanut Vuoristoradan klassikkoradaksi. Vain muutama kymmenen laitetta maailmassa täyttää arvonimen tiukat kriteerit.

Vuoristoradan rakentamisvaiheessa laitteen elinkaareksi arvioitiin 15 vuotta. Hyvän huolenpidon ja osien säännöllisen uusimisen ansiosta ikisuosittu klassikko tarjoaa huvittelijoille yhtä hyvät kyydit vielä tänäkin päivänä, 70 vuoden jälkeen.

Syntymäpäiväohjelmassa on muun muassa Roller Coaster Rock -tanssikilpailu. Musiikki soi rock’n’rollia aitoon fiftarityyliin. 

Lisää aiheesta
Vuoristoradan syntymäpäiväohjelma/ Linnanmäki

Kuva: Linnanmäki