Viikin ympäristötalon aurinkopaneeli.

Virtuaaliakku varastoi aurinkosähköä silloinkin, kun ei paista

Helen on tuonut markkinoille Virtuaaliakun. Se mahdollistaa oman aurinkosähkön varastoinnin myöhempää käyttöä varten. Sitä voi hyödyntää myös silloin, kun aurinko ei paista. Virtuaaliakkua voi hyödyntää oman aurinkopaneelijärjestelmän käyttäjä.

Kiinnostus aurinkosähkön käyttöön ja sitä kautta omavaraisuuteen on kasvanut huimasti viime vuosina. Silti aurinkosähkön käyttökelpoisuus pimeinä kausina mietityttää yhä monia. Niinpä Helen suunnitteli ensimmäisenä virtuaalisen akun, johon käyttäjä voi varastoida ylijäämäenergiansa myöhempää käyttöä varten.

- Virtuaaliakkua voi ajatella virtuaalisen sähkötilin kautta, jolle kertyy saldoa eli ylimääräiseksi jäänyttä aurinkosähköä. Kun tulee tarve ostaa verkosta sähköä, käytetään ensisijaisesti tämä Virtuaaliakkuun varastoitunut osuus. Virtuaaliakku siis huolehtii, että asiakkaan lasku pysyy mahdollisimman lähellä nollaa euroa mahdollisimman pitkälle kesän jälkeenkin. Ylijäämäaurinkosähköstä maksetaan yleisesti markkinahintainen hyvitys vain kerran tai kaksi vuodessa, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Krista Jaatinen Helenistä.

Aurinkosähköjärjestelmien myynti on kymmenkertaistunut Helenissä vuoden aikana. Suunta lisätä omavaraisuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä nähdään Helenissä kuluttajien käyttäytymisessä selkeänä. Kasvaneeseen kiinnostukseen on osaltaan vaikuttanut laitteiden halventuneet hinnat ja nousseet tehot.

- Virtuaaliakku on vasta alkua Helenin laajemman vision toteuttamiseen, jossa energian käyttäjistä tulee energian tuottajia. Omavaraisuus kiinnosti jo ennen koronaepidemiaa ja nyt se kiinnostaa varmasti vielä enemmän. Lisäksi aurinkosähkö vaikuttaa positiivisesti kiinteistön arvoon. Se on selkeä muutos, Jaatinen arvioi.

Lisää aiheesta
Helen

Kuva: Rhinoceros Oy