Suoraan sisältöön
A A A

Babyboom jatkuu Korkeasaaressa – Vikunjalle syntyi varsa


Korkeasaaressa on syntynyt eläintarhan historian ensimmäisen vikunjavarsa. Varsa on pirteä ja näyttää voivan hyvin. Vikunjaori on suhtautunut uuteen tulokkaaseen rauhallisesti ja tamma hoitaa varsaansa mallikkaasti.
 
Etelä-Amerikan kestävimpiin eläimiin kuuluva vikunja pärjää hyvin Andien vuoriston ankarissa oloissa, ruohostoalueella neljän tuhannen metrin korkeudella. Vikunjalla on lämmin hienovillainen karvapeite ja tehokas hapenottokyky, josta on hyötyä ohuessa vuoristoilmassa.

Vikunjoiden määrä romahti vuosikymmenessä 400 000 yksilöstä 6000 yksilöön 1900-luvun puolivälissä. Luonnonsuojelujärjestöt puuttuivat tilanteeseen. Laji rauhoitettiin toistamiseen ja vikunjatuotteiden kauppa kiellettiin. Lajin määrä lähti jälleen kasvuun.

Vikunjat elävät samassa tarhassa Etelä-Amerikkalaisten marojen kanssa. Vikunjat ja marat saapuivat Korkeasaareen nelisen vuotta sittten. Alkuun uteliaat ja reviiritietoiset vikunjat hätistelivät arkoja maroja piilopaikkoihinsa, mutta nykyään lajit laiduntavat jo vieri vieressä.

Korkeasaaressa avattiin pari vuotta sitten tarhapolku, jota pitkin eläintarhavierailijat pääsevät oppaan johdolla kulkemaan vikunjoiden ja marojen tarhan halki. Tarhapolku on suljettu loppukesäksi rauhan takaamiseksi eläimille.

Eläintarhan lajeista kaksitoista on saanut poikasia kevätkesän aikana.

Korkeasaaren eläintarha


JAA