Vasikkasaari. Kuva: Mika Lappalainen

Vasikkasaaresta tulossa kaupunkilaisten uusi virkistyskohde

Pieneen viehättävään Vasikkasaareen pääsee vesibussilla Kauppatorilta vartissa. Kaupungilla on suunnitelmia kehittää saarta lähiluontokohteena, jotta siellä olisi jo ensi kesänä helpompaa ja turvallisempaa liikkua, kertoo merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula kaupunginkansliasta.
 
Lähisaariston avaamista yleiseen käyttöön jatketaan tulevina vuosina Helsingin merellisen strategian mukaisesti. Viime kesänä yleisölle tuli tutuksi Vallisaari ja tänä kesänä tutustutaan Isosaareen. Seuraavana vuorossa on Helsingin edustalla, Lonnan ja Suomenlinnan kyljessä sijaitseva Vasikkasaari. Onhan se myös Kruunuvuoren rannan asukkaiden lähiluontoa.
 
Vanhoja reittejä aiotaan kunnostaa ja uusia, lisätä opasteita sekä palveluja yhteistyössä yrittäjien kanssa.

Suurimmaksi osaksi vain 18 hehtaarin kokoinen saari on luonnontilassa. Vaikuttavia ovat etenkin länsipuolen korkeat ja jylhät kalliot, joilta tarjoutuu hienot näköalat Suomenlinnan ja keskustan suuntaan.
 
- Kaikki kehittäminen tehdään saaren luontoarvoja kunnioittaen sekä yhteistyössä yrittäjien ja mökkiläisten kanssa, kertoo merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula.
 
Vakituisia kesäasukkaitakin Vasikkasaaressa on noin 150 mökkiläistä. He ovat Vasikkasaaren mökkiläiset -yhdistyksen jäseniä, jonka yhdistykselle Helsingin kaupunki on vuokrannut maata kesämajakäyttöön.
 
Mökkiläisten tunnetaan vuosien varrella suhtautuneen kävijöihin kärsivällisesti. Nyt kun tiedetään saaren virkistyskäytön jälleen kasvavan tulevaisuudessa, on sekä kesäasukkaille että luonnolle hyväksi, että saarta rakennetaan turvallisuutta, viihtyisyyttä sekä ympäristöystävällisyyttä huomioiden. 

- Vasikkasaaren asukkaiden mukaan saaressa vieraillaan yhä enemmän. Näin ollen kevyt kehittäminen on kaikkien etu: Retkeilyä ohjataan luontoa ja mökkiläisten rauhaa kunnioittaen, Minttu Perttula painottaa.

Vasikkasaaressa voi toki tänäkin kesänä kävellä ja retkeillä. Saaren opasteissa ja käymälöissä on tosin vielä puutteita. Seikkailijoiden on syytä varoa sortuneita ja vaaralliseksi käyneitä rakenteita. Vesibussilla pääsee Vasikkasaareen vielä elokuussa, mutta enää vain viikonloppuisin.
 
Lisää aiheesta
Palvelukartta
Saaristossa
MyHelsinki: Seitsemän erilaista aarretta Helsingin saaristosta
Vesibussin aikataulu /City Cruisers
Vasikkasaaren mökkiläiset ry