Maria Stereo ja Ajaton (kuvarajaus). Kuva: Anssi Kasitonni

Vallilaan valmistuu Maria Stereon nelimetrinen pronssiveistos

Kuvataiteilija Maria Stereon nelimetrinen pronssiveistos Ajaton ripustetaan Vallilan Teollisuuskadulle tiistaina 4. kesäkuuta.  Suurikokoinen käkikelloon viittaava reliefi sijoitetaan Stadin Aikuisopiston ja Opetusviraston sisäpihan ulkoseinään. Julkinen veistos on rahoitettui prosenttiperiaatteella.

Koristeellisen käkikellon kellotaulussa ei ole viisareita ja kukkuvan käen ikkuna on kiinni. Teos on nimensä mukaisesti ajaton: käkikello ei osoita aikaa. Maria Stereon mukaan ajattomuus antaa katsojalle mahdollisuuden rentoutua. Aina ei tarvitse tietää, mitä kello on.

– Minua ovat aina kiinnostaneet kodin kitschahtavat tavarat ja koristeet. Aloin tutkailla käkikellojen kuvia internetistä ja minulle avautui upea, moninainen puuseppien taidonnäytteiden maailma. Aiheesta innostuneena valmistin teossarjan kelloja eri sekatekniikoita käyttäen. Ajattelin teossarjaa eräänlaisina omaelämänkerrallisina kellonaikoina. Yksi kelloista oli valettu kirjasinmetalliin ja tämä teos sysäsi liikkeelle lopulta myös Ajattoman veistosidean, Maria Stereo sanoo.

Viime syyskuussa samaan kiinteistöön valmistui teos myös taiteilija Anssi Kasitonnilta. Teos Epifania de Liberace on säihkyvä flyygeli, joka näyttää putoavan katosta kimaltelevan sateen saattelemana.

Maria Stereo (s. 1979 Raumalla) on pitänyt yksityisnäyttelyitä muun muassa Galleria Huudossa Helsingissä ja Mältinrannassa Tampereella sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.

Lisää aiheesta
HAM