Suoraan sisältöön
A A A
Kuvakaappaus osasta HSL:n raitiovaunulinjakarttaa

Viisi sporalinjaa siirtyi uusille reiteille 14. elokuuta

Raitiolinjasto uudistui maanantaina 14. elokuuta samalla kun Helsingin seudun liikenteessä siirryttiin talvikauden aikatauluihin. Viisi sporalinjaa siirtyi uusille reiteille. Syksyn raitioliikenteen muutoksista kerrotaan uusittujen karttojen kera HSL:n sivuilla hsl.fi/raitiolinjat2017

Sporien 4, 5  ja 10 linjoilla ei tapahtunut muutoksia. Mutta muiden sporien reitit muuttuivat seuraavasti:

Linja 1
Reitti muuttuu, ja linja alkaa liikennöidä kaikkina viikonpäivinä. Linjan uusi reitti on Eira – Fredrikinkatu – Bulevardi – Lasipalatsi – Runeberginkatu – Helsinginkatu – Sörnäinen – Mäkelänkatu – Käpylä. Linja liikennöi arkisin ja lauantaisin 10 min välein ja sunnuntaisin 12 min välein.

Linja 2
Reitti muuttuu Etu-Töölössä ja ydinkeskustassa. Linjan uusi reitti kulkee Aleksanterinkadun, Mannerheimintien ja Arkadiankadun kautta. Reittiosuus rautatieasemalta Kamppiin jää pois ja korvataan linjan 7 reittimuutoksella. Linjan pohjoinen päätepysäkki siirtyy Länsi-Pasilaan. Linjan vuorovälit ja liikennöintiajat eivät muutu.

Linja 3
Pohjoinen päätepysäkki siirtyy Mannerheimintien ja Kuusitien risteykseen syksyllä 2017, kun Reijolankadun uusi rataosuus valmistuu. Linja kulkee ennen sitä tilapäisesti 14.8.2017 alkaen Nordenskiöldinkadulta Töölön hallille. Linjan vuorovälit ja liikennöintiajat eivät muutu.

Linjat 6 ja 6T
Linjan 6 vuoroväli harvenee ruuhka-aikoina 10 minuuttiin. Linjalla on näin tulevaisuudessa samat vuorovälit kuin linjalla 7, jolloin raitiovaunut kulkevat Hämeentiellä Sörnäisten ja Hakaniemen välillä säännöllisin ja tasaisin 5–6 minuutin vuorovälein. Arabiassa vuorotiheys on yhdessä linjan 8 kanssa 5–6 minuuttia. Linjalla 6T ei tapahdu muutoksia.

Linja 7
Linjat 7A ja 7B lakkautetaan ja korvataan muiden linjojen reittimuutoksin. Uusi linja 7 alkaa kulkea reittiä Länsi-Pasila – Pasilan asema – Mäkelänkatu – Sörnäinen – Hakaniemi – Kruununhaka – Rautatieasema – Kamppi – Länsiterminaali. Töölön suunnasta Länsi-Pasilaan alkaa kulkea linja 2.

Linja 8:
Vuoroväli harvenee ruuhka-aikoina 10 minuuttiin. Linjalla on näin samat vuorovälit kuin linjoilla 1 ja 6, jolloin raitiovaunut kulkevat linjojen 1 ja 8 yhteisellä osuudella Töölön ja Sörnäisten välillä nykyistä tiheämmin 5–6 minuutin välein. Sama vuoroväli muodostuu linjoilla 6 ja 8 Hämeentielle Sörnäisten ja Arabian välille.

Linja 9:
Linjan eteläinen päätepysäkki siirtyy Länsiterminaalilta Saukonpaateen. Linja alkaa kulkea uutta Välimerenkadun raitiotietä pitkin. Länsiterminaalin ja Rautatieaseman välistä osuutta ajaa 14. elokuuta alkaen linja 7.

Raitiolinjaston muuttamista selittävät monet tekijät

Raitiolinjaston muutostarvetta selitetään kaupungin ja yhteiskunnan muutoksilla. Esimerkiksi entisille satama-alueille nousevien asuin- ja työpaikka-alueiden myötä liikkuminen kantakaupungin alueella kasvaa. Myös liikkumistottumukset ja arvostukset muuttuvat. Myös kehärata ja länsimetro vaikuttavat siihen, miten kantakaupungin alueella liikutaan.

Raitioliikenteen matkustajamäärät ovat jälleen hienoisessa nousussa. Ratikkalinjoja halutaan kehittää, jotta kasvusuunta säilyisi ja jopa voimistuisi, kerrotaan HSL:stä.

Kaksi karttaa: maantieteellinen ja skemaattinen

Raitiovaunukartoista julkaistaan seuraavat versiot syksyllä, kun linjan 3 uusi reitti siirtyy kulkemaan Meilahden Kuusitielle Reijolankadun raitiotien valmistuttua.

Maantieteellinen kartta esittelee, missä ja mitä katuja pitkin raitiolinjat kulkevat. Muutoksena aiempaan maantieteellisessä kartassa ovat nyt mukana myös kaikkien raitiovaunupysäkkien nimet.

Käytetty karttapohja on peräisin OpenStreetMap-yhteisöltä. Samaa karttapohjaa käytetään muun muassa HSL:n nykyisessä Reittioppaassa.

Skemaattisessa kartassa uutta raitiolinjastoa esitellään ilman karttapohjaa. Skemaattisen ratikkakartan kehitystyö jatkuu syksyllä.

Lisää aiheesta
Muutokset linjoittain
Uudet linjat ja kartat
Uudet raitiolinjat 2017
Helsingin uusien raitiolinjojen kartat on julkaistu – skemaattisen kartan kehitystyö jatkuu syksyllä HSL

JAA