Kävijän toivottaa tervetulleeksi päänäyttelysalin keskellä kohoava monoliitti, jonka videoteos esittelee lyhyinä välähdyksinä merkittäviä, tunteikkaita ja nostalgisia hetkiä suomalaisessa urheiluhistoriassa.

Urheilumuseo palaa Olympiastadionille

Olympiastadionin siipirakennuksessa sijaitseva Urheilumuseo avataan yleisölle jälleen elokuussa liki viiden vuoden tauon jälkeen täysin uudistuneena. Uuden pysyvän näyttelyn ytimessä ovat tunteet ja urheilun monet merkitykset suomalaisille 1800-luvun lopulta tähän päivään. Esineet ja runsaat audiovisuaaliset sisällöt johdattelevat kävijän niin urheilun juhlahetkien kuin pettymystenkin äärelle.

Museon uusi pysyvä näyttely poikkeaa edeltäjistään näkökulmillaan. Nyt suuressa roolissa ovat tunteet – kuten urheilussa yleensäkin. Urheilun herättämiin tunteisiin voi kurkistaa vaikkapa pukuhuoneeksi rakennetun näyttelyosion yllätyksellisissä pukukaapeissa, joista löytyy niin tuskaa ja pettymystä kuin yhteisöllisyyttä ja voitonriemuakin. Pukuhuoneen valokuvat ja esineistö muistuttavat siitä, millaista urheilemaan lähtö on ollut eri aikakausina. Lisäksi kävijä voi fiilistellä pukuhuonetunnelmaa pukemalla päällensä pelipaidan, ja uskaliaimmat voivat myös kokeilla pukuhuoneen suihkua.

Elämyksiä tarjotaan kävijälle, sillä näyttelyosastolla pääsee kokeilemaa boulder-seinällä kiipeilyä, BMX-pyörällä ja surffilaudalla tasapainoilua sekä e-urheilua.

Uudistetun Urheilumuseon keskeisimpiä teemoja on Helsingin olympialaiset 1952. Yksittäisten urheilijoiden lisäksi näyttelyssä käsitellään urheilusankaruuden olemusta: se ei synny pelkästään voitoista, vaan unohtumaton urheiluteko vaatii syntyäkseen usein myös draamaa. Suomalaisille tärkeä talviurheilu on saanut näyttelyyn kokonaan oman osastonsa, joka johdattelee kävijän lumella ja jäällä harrastettavien urheilulajien pariin. Entiseen kirjastosaliin on saneerattu tilat vaihtuville näyttelyille. Ensimmäisen vaihtuvan näyttelyn aihe on Olympiastadion, ja se avautuu samaan aikaan pysyvän näyttelyn kanssa.

Urheilumuseon muut palvelut jatkavat tuttuun tapaan siipirakennuksessa. Kirjasto ja tutkijapalvelu palvelevat jatkossa pohjakerroksen entisissä arkistomakasiineissa.

Lisää aiheesta