Suoraan sisältöön
A A A
Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Torstaina tarjoutuu hyvä tilaisuus tutustua Helsingin historiaan

Helsinki vuonna 1917 -näyttely avautuu torstaina 16. marraskuuta Helsingin kaupunginarkistossa. Torstaina vietetään myös Pohjoismaista arkistojen päivää. Kaupunginarkiston ovet ovat avoinna yleisölle kello 14-18. Näyttelyn lisäksi ohjelmassa on luentoja, tutustumista asiakirjakonservointiin ja sekä käyntejä arkistomakasiineihin.

Kävijät pääsevät kuulemaan asiantuntijaluentoja. Sergei Pogreboff kertoo aiheesta Venäläisperheen tarina Helsingissä. Ensimmäinen luento alkaa kello 16. Toinen luento alkaa tuntia myöhemmin, kello 17, kun tutkija Marja Pehkonen kertoo aiheesta Mistä löytyy vuosien 1917 ja 1918 hautoja Helsingissä.

Pohjoismaista arkistojen päivää on vietetty Ruotsin aloitteesta vuodesta 1998. Tarkoituksena on tuoda arkistojen työtä esille suurelle yleisölle. Ajankohdaksi valittiin marraskuun puoliväli. Helsingin kaupunginarkisto osallistui ensi kertaa arkistojen päivään vuonna 2004 esittelemällä arjen työtä kiinnostuneille kaupunkilaisille.

Tiesitkö, että kuvassa on vallankumouksellisia sotilaita ja matruuseja Kansallisteatterin edustalla maaliskuussa 1917? Venäjän maaliskuun vallankumous vuonna 1917 levisi nopeasti Pietarista Helsinkiin. Varuskunnan sotilaat ja laivaston matruusit nousivat kapinaan upseereitaan vastaan.

Alkoi anarkian aika ja upseerimurhat,  jolloin Helsingin kadulla kaikui laukauksia kun vallankumoukselliset ampuivat päällystöönsä kuuluvia. Arviolta noin sata upseeria murhattiin Helsingissä. Värikäs ja dramaattinen vuosi päättyi Suomen itsenäisyysjulistukseen 6. joulukuuta.

Lisää aiheesta
Helsinki vuonna 1917
-näyttely on nähtävissä  16.11.2017- 31.5 2018 saakka Helsingin kaupunginarkistossa,
Eläintarhantie 3 F
reittiopas.fi


JAA