Kuva: Lauri Rotko

Tutkimus: pääkaupunkiseudusta noin 60 prosenttia viherpintaa

HSY (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) on yhteistyössä kuntien kanssa tuottanut paikkatietoaineiston, joka kuvaa pääkaupunkiseudun, Kirkkonummen ja Keravan viherpinnan laajuutta. Lisäksi aineisto kuvaa seudun jakautumista vettä läpäisemättömään ja kasvipeitteiseen pintaan. Aineisto on julkaistu avoimena datana.

Maanpeiteaineistossa koko pääkaupunkiseutu, Kirkkonummi ja Kerava on luokiteltu vettä läpäisemättömään pintaan, viherpintaan, avokallioon, paljaaseen maahan ja vesialueiksi. Maanpeiteaineiston avulla voidaan helposti ja tarkasti tutkia kasvipeitteisen maan osuutta erilaisilla rakennetuilla alueilla. Aineisto tuotettiin analysoimalla ilmakuvia.

- Maanpeiteaineiston mukaan noin 60 prosenttia pääkaupunkiseudusta on viherpintaa eli kasvipeitteistä alaa. Aikaisempiin vuosiin nähden viherpinnan osuus on laskenut reilu viisi prosenttiyksikköä koko seudulla. Pääosin lasku johtuu yli kaksi metriä korkean kasvillisuuden eli puuston ja metsäalan vähenemisestä, kertoo seututietoasiantuntija Mikko Pusa Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Maanpeiteaineisto on oleellinen työväline esimerkiksi ilmastonmuutoksen sopeutumisen suunnittelussa, erityisesti kaupunkialueilla. Maanpeitetiedot auttavat valitsemaan suunnittelussa ja päätöksenteossa kestävämpiä ratkaisuja kaupunkirakenteen kehittämiseen ja pintarakenteiden suunnitteluun. Kasvipeitteisyydellä on merkitystä esimerkiksi pitkien hellekausien aikana kaupungin viilentämisessä.

Lisää aiheesta:

HSY:n uutinen