Havainnekuva tulevaisuuden Kalasatamasta. Kuva: Helsingin kaupunki

Kaupunki opiskelee ja kokeilee tekoälyä – chatbotti osaa pian kaikki kadut

Helsinki aloitti viime vuonna tekoälykoulutukset asiantuntijoilleen. Koulutuksien saldo on seitsemän tekoälypilottia, joista pysäköinnin chatbot on jo tuotantokäytössä. Kaupungille kertyi myös roppakaupalla tekoälytietämystä tulevaisuuden hankkeisiin.

Kurssilla kuullut asiantuntijapuheenvuorot karistavat mystiikkaa muotisanaksi nousseen tekoälyn ympäriltä. Helsingin pisimmälle edenneestä tekoälyhankkeesta kertonut Kalle Mikkolainen muistutti esityksessään, että pysäköintichatbotin rakentaminen on 90-prosenttisesti kaikkea muuta kuin it-hanke. Myös koneoppivat algoritmit vaativat opettamista.

Pysäköintibotin rakentajat ovat varanneet paljon työaikaa siihen, että pysäköinnin asiakaspalvelijat opettavat viikoittain chattia vastaamaan ihmisten kysymyksiin paremmin ja paremmin.

Tekoälylle ei myöskään tarvitse opettaa kaikkea mahdollista. Koneoppivat algoritmit voivat hyödyntää rajapintojen kautta itsenäisesti mitä tahansa datavarantoja. Esimerkiksi pysäköintibotti osaa pian tehdä kyselyjä kaupungin paikkatietojärjestelmistä. Näin se oppii tuntemaan kaupungin kadut paremmin kuin yksikään ihminen. Kun botit muodostavat verkoston, ja osaavat hyödyntää ulkoisia tietolähteitä, niistä voi tulla todella fiksuja.

Tekoälykokeilut näyttävät suuntaa maailman toimivimpaan kaupunkiin

Helsinki haluaa olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki maailmassa. Käytännön askelmerkkejä työlle antaa kaupungin tuore digitalisaatiosuunnitelma, jossa on iso osio nimeltään Data, tekoäly ja robotisaatio.

Kunhan kurssin muutkin hankkeet etenevät tuotantovaiheeseen, ovat kaupungin sähköiset palvelut jälleen piirun verran toimivampia. Hyvä esimerkki tästä on kurssin Q2A-kokeilu, joka aikoo valjastaa keinoälyn seulomaan kaupungille vuosittain saapuvaa kymmenien tuhansien palautteiden virtaa oikeille ihmisille. Jo karkeakin kategorisointi säästäisi satoja ihmistyötunteja vuosittain.

Tekoälyyn liittyvät kokeilut ja niiden tukeminen jatkuvat Helsingissä tulevaisuudessakin. Ajatus on tarjota entistä enemmän tekoälykoulutusta ja tuottaa sitä myös verkkoon, paremmin koko kaupunkiorganisaation saavutettavaksi. Käynnissä olevista kokeiluista ja niiden etenemisestä myös viestitään entistä ahkerammin.

Kaikkien kokeilujen videoesittelyt voi katsoa alta.

Lue koko juttu: Helsingin tekoälytulevaisuus: Opit verkkoon kaikkien saataville ja tukea uusille kokeiluille


Syksyn 2018 Tekoäly ja me -kurssin tiimien videoesittelyt

Kaupunkiapuri: Staran Timo Tuomivirta ja Jasmin Bertell sekä kaupunkiympäristön toimialan Esko Laiho esittelevät Kaupunkiapuri-tekoälykokeilua katujen liukkauden ennustamiseen ja liukkaudentorjunnan tehostamiseen.

Konetarkastukset: Staran Paavo Lehmonen esittelee tekoälykokeilua, joka tehostaa lakisääteisten tarkastusten asiakirjahallintaa ja seuloo esiin kaluston ongelmat.

Löytö-suosittelija: Sari Lehikoinen kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta esittelee älykästä kulttuuripalvelujen suosittelijaa, joka auttaa kaupunkilaisia löytämään juuri heitä kiinnostavia kulttuuripalveluja.

Pysäköintibotti: Kalle Mikkolainen kertoo pilottivaiheeseen edenneestä chatbotista, joka vastaa vuorokauden ympäri kaupunkilaisten kysymyksiin asukas- ja yrityspysäköinnistä.

Q2A: Marjatta Peltonen kaupunginkansliasta esittelee Q2A-tekoälykokeilua. Se siirtää kaupungin palautejärjestelmään saapuneet viestit automaattisesti oikean ihmisen käsiteltäväksi.

Työhöntulotarkastus: Työterveys Helsingin Tuija Toikka ja Lea Virtanen sekä Miska Salminen Fosta Consulting Oy:stä esittelevät Työhöntulotarkastus-tekoälykokeilua, jossa hyödynnetään tekoälyä kaupungin työhöntulotarkastusten sähköistämisessä.