Lumikuningatar kukkii Talvipuutarhassa.

Seuraa Talvipuutarhan orkideoiden kukintaa Helsinki-kanavalla

Talvipuutarha on koronatilanteen takia yleisöltä suljettu, mutta upeiden lumikuningattarien kukintaa pääsee seuraamaan Helsinki-kanavalla maaliskuun ajan.

Suomen Orkideayhdistys on järjestänyt keväisin Lumikuningatar-päivät, jolloin sadat orkideaharrastajat ja orkideoista kiinnostuneet kokoontuneet Talvipuutarhaan ihastelemaan kukkia ja sekä antamaan neuvoja orkideoista kiinnostuneille. Tänä vuonna se ei koronatilanteen takia ole mahdollista.

− Eräs yhdistyksen orkideaharrastaja otti minuun yhteyttä ja toivoi voivansa nähdä orkideoiden kukintaa edes jossain. Siitä se idea lähti, kertoo Talvipuutarhanhoitaja Hilkka Pynnönen.

Helsinki-kanavan livelähetys jatkuu maaliskuun loppuun saakka. Orkideoiden kukinta kestää muutaman viikon ajan.

−  Kamera on suunnattu orkideaseinäämme. Pari kertaa viikossa kastelen kukat, jolloin lähetyksessä voi nähdä kasteluletkun pään hetken ajan. Juuri muuta livelähetyksessä ei tapahdu, Pynnönen kertoo.

Hän kehottaa kuitenkin ihastelemaan valkoisia kauniita kukkia hetken vaikkapa keskellä työpäivää.

− Talvipuutarhan valkoiset lumikuningattaret ovat upeita. Kukinta kestää vuodessa vain muutaman viikon ajan.

Kalliosta Talvipuutarhaan

Luonnonvaraisena lumikuningatar kasvaa Himalajan eteläosissa. Helokämmekköihin kuuluva Coelogyne cristata löydettiin Himalajan vuoristosta 1800-luvun alussa. Suomessa lajia tiedetään kasvaneen yli 100 vuoden ajan, ja se on saanut meillä nimen lumikuningatar.

Talvipuutarhan emokasvi kasvoi aikoinaan Kallion kaupunginosassa Kolmannella linjalla sijaitsevassa puutalossa. Talvisodan aikana talon isäntäväki lähti pommituksia pakoon ja työnsi lumikuningatar-ruukun uunin pesän suojaan. Kun he palasivat kotiin, olivat kodin ikkunat säpäleinä, mutta lumikuningatar oli puhjennut kukkimaan kauniisti.

1970-luvulla perheen äiti luovutti kasvin Talvipuutarhaan. Tämän jälkeen muutamia lumikuningattaria on saatu lahjoituksena ja ne kukkivat samalla seinällä.

−  Viime keväänä jaoin lumikuningattaria uusiin ruukkuihin, mutta sitä ei tarvitse tehdä usein. Seuraavan kerran luultavasti 30 vuoden päästä, kertoo Pynnönen.

Seuraa suoraa lähetystä Helsinki-kanavalla.
Tiedot Talvipuutarhan lumikuningattaren alkuperästä pohjautuvat Suomen Orkideayhdistyksen tuottamaan materiaaliin. 

Kuva: Hilkka Pynnönen