Takini tukimassa uutta ympäristöään.

Neljä nuorta uhanalaista takiniurosta saapui Korkeasaareen

Neljä nuorta urostakinia on saapunut Korkeasaareen Saksasta Münchenin eläintarhasta ja Tsekeistä Brnon eläintarhasta. Takini on uhanalainen vuohieläimiin kuuluva laji. Niitä uhkaa metsästys ja elinympäristöjen tuhoutuminen. Takinit kuuluvat eläintarhojen yhteiseen suojeluohjelmaan, jolla pyritään ylläpitämään lajin elinvoimaista tarhakantaa.

Kaikkiaan eurooppalaisissa eläintarhoissa elää reilut 150 takinia. Korkeasaaren takinit ovat mishmitakineita.Vapaina takineja elää Bhutanissa, Assamissa, Myanmarissa sekä Kiinan Yunnan-provinssissa.

Viimeksi Korkeasaaressa asui takineja seitsemisen vuotta sitten. Tuolloin saaressa syntyneitä takinikilejä muutti kasvettuaan muun muassa Ruotsiin ja Belgiaan. Nykyisellä poikamiesporukallakin on tärkeä rooli lajin suojelussa, vaikka kilejä Korkeasaaressa ei lähivuosina nähdäkään.

— Takineilla, kuten useimmilla märehtijöillä, laumassa on yleensä vain yksi lisääntyvä uros ja useampia naaraita. Syntyvissä kileissä molempia sukupuolia on kuitenkin yhtä paljon. Tämän vuoksi meillä on tarve ylläpitää myös uroslaumoja, kertoo Korkeasaaren kuraattori Ulla Tuomainen.

Jotkut nuorista uroksista voi muuttaa toisiin eläintarhoihin jatkamaan sukuaan. Ja naarastakineita voi vielä joskus Korkeasaareenkin muuttaa.

Lisää aiheesta
Korkeasaari

Kuva: Mari Lehmonen