Radha D’Souza ja Jonas Staal installaation äärellä.

Taiteiden yönä runsaasti tapahtumia ja Kansalaistorilla installaatio lajikadosta

Taiteiden yö täyttää kaupungin tapahtumilla torstaina 18. elokuuta. Kansalaistorille nouseva 15-metrinen Comrades Against Extinction -installaatio muistuttaa lajikadosta. Teoksen äärellä voi osallistua musiikkikulkueeseen. Taiteiden yönä soivat myös kymmenet muut korttelit ja kadunkulmat.

Kansalaistorille Eduskuntataloa vastapäätä kohoava laaja installaatio muistelee sukupuuttoon kuolleita lajeja. Teoksen taiteilijoille Jonas Staalille ja Radha D’Souzalle installaatiossa kuvatut eläimet ovat erilajisia tovereitamme, ilmastokatastrofin marttyyreita ja edeltäjiämme olemassaolon taistelussa.

Hollantilaistaiteilija Staal ja intialainen kirjailija ja juristi Radha D’Souza ovat käsittelleet ilmastokysymyksiä myös aiemmassa The Court for Intergenerational Climate Crimes -installaatiossa, jossa esitettiin todistusaineistoa yritysten ja valtioiden ilmastorikoksista.

Kansalaistorilla 21. elokuuta saakka esillä oleva muistomerkki muuttuu Taiteiden yönä eläväksi muistojuhlaksi. Teoksen teemaa täydentävää musiikkikulkuetta johtavat laulajat Ánnámáret, Anni Elif ja Ali Saad, ja heitä säestää Philomela-kuoro. Illan aikana jokainen voi liittyä mukaan muistamaan julistamaan lajirajat ylittävää solidaarisuutta sukupuuttoa vastaan. 

Ennen kulkuetta Sanomatalossa järjestetään yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa Staalin ja D’Souzan haastattelu sekä lajikatoon keskittyvä paneelikeskustelu. Toimittaja Petja Pellin vetämään paneeliin osallistuvat muun muassa Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari, saamelaiskäräjien toinen varapuheenjohtaja Leo Aikio ja Luomuksen eläintieteen yksikön johtaja Aino Juslén. Molemmat keskustelut striimataan Helsingin Sanomien kanavissa.

Lue lisää Kansalaistorin installaatiosta

Korttelit ja kadunkulmat soivat, satoja tapahtumia ympäri kaupungin

Illan ja yön aikana on luvassa satoja tapahtumia ympäri Helsingin. Taiteiden yön kulkija voi yllättyä muun muassa kantakaupungin kadunkulmissa, kun arkkitehtonisesti kiinnostavilla paikoilla musisoidaan. Yhteensä luvassa on noin 25 lyhyttä konserttia huippuartisteilta.

Myös eri puolille kaupunkia levittäytyvät Korttelikonsertit ilahduttavat jälleen helsinkiläisissä pihapiireissä, kun pihoilla soi 50 konserttia laidasta laitaan. Helsinkiläiset taloyhtiöt pääsivät toivomaan intiimejä keikkoja pihoilleen avoimen haun kautta kesäkuussa, ja ne on tarkoitettu valittujen pihojen asukkaille.

Illan muuhun ohjelmaan kuuluvat muun muassa DJ-setit ja kajakkiorkesteri Huvilanrannassa, Future Self -valoinstallaatio Tanssin talossa ja Art goes Kapakan ohjelma ravintoloissa. Lisäksi Juhlaviikoilla ensi-iltansa saavasta Two Phone Calls -esityksestä nähdään Taiteiden yönä maksuton ennakkonäytös, jonka liput ovat varattavissa verkossa osoitteessa helsinkifestival.fi/taiteidenyo.

Lue lisää Kadunkulmakonserteista

Ohjelma rakentuu yhdessä kaupunkilaisten kanssa

Helsingin juhlaviikkoihin kuuluvan Taiteiden yön ohjelmakokonaisuus syntyy yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Oman maksuttoman taidetapahtumansa voi ilmoittaa mukaan Taiteiden yön ohjelmaan aina 16. elokuuta saakka, joten ohjelma laajenee tulevien viikkojen aikana.

Taiteiden yön koko ohjelma

Tärpit Taiteiden yöhön

Taiteiden yö kaupungin kulttuurikeskuksissa, museoissa ja kirjastoissa

Kuva: Ruben Hamelink

EDIT 10.8.2022: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Radha D’Souza on srilankalainen. Hän on intialainen.

Uutinen on julkaistu 4.8. ja sitä on päivitetty 10.8., 17.8. ja 18.8.