Syksyn näyttelyt kuvakollaasi.

Syksyn näyttelyissä Thesleff ja Schjerfbeck

Helsingin syksyn näyttelyissä on esillä naistaiteilijoita. Ellen Thesleff (1869–1954) on Suomen kultakauden valovoimaisimpia taiteilijoita. Hän oli maamme ensimmäisiä symbolisteja ja ekspressionisteja – värin, valon ja liikkeen kuvaamisen mestari. Näyttely on avoinna HAMissä 26. tammikuuta saakka. Ateneumissa avautuu 15. marraskuuta Helene Schjerfbeckin (1862–1946) näyttely, joka on esillä Lontoon Kuninkaallisessa taideakatemiassa (Royal Academy of Arts) heinäkuusta lokakuuhun 2019. Näyttely on ensimmäinen kattava katsaus taiteilijan tuotantoon Isossa-Britanniassa. Lontoon jälkeen näyttely nähdään Ateneumissa laajempana kokonaisuutena. Samaan aikaan avautuu Ateneumissa myös Taiteilijoiden Ruovesi. Helsingin kaupunginmuseossa on esillä vielä syyskuun 29. päivään asti Toista mieltä -näyttely.

Tulossa Kiasmaan: Torbjørn Rødland: Fith Honeymoon ja Ragnar Kjartansson: Visitors

Fifth Honeymoon on norjalaissyntyisen Torbjørn Rødlandin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa 13. syyskuuta. Rødland tunnetaan äärimmäisen harkituista, kauniista ja voimakkaita tunteita herättävistä valokuvista. Fifth Honeymoon -näyttelyn valokuvat ovat monimielisiä ja arvoituksellisia, täynnä jännitteitä ja solmukohtia, joiden purkaminen jää katsojan mielikuvituksen varaan. Ragnar Kjartanssonin The Visitors on kuvattu upeassa vanhassa Rokebyn kartanossa lähellä New Yorkia. Näyttely avautuu lokakuussa. Jokaisen videossa esiintyvän muusikon osuus on äänitetty erikseen, mutta Kiasman viidennen kerroksen näyttelytilassa kaikki yhdeksän otosta yhdistyvät vaikuttavaksi esitykseksi.

Kiasman näyttelyt

Designmuseossa Helsinki Design Weekin Critical Tide -näyttely

Designmuseossa avautuu syyskuussa muotoilua ja tutkimusta yhdistelevä Critical Tide -näyttely. Helsinki Design Weekin alussa avautuva näyttely kokoaa yhteen projekteja ja teoksia, jotka tutkivat meriä ja muutoksen mahdollisuutta muotoilun keinoin. Critical Tide yhdistää näyttelytilaan tutkimuksen, aktivismin ja yhteisöllisyyden. Lokakuussa avautuva Keräilijät ja kokoelmat etsii vastauksia kysymyksiin: millä tavoin muotoilua kerätään? Kuka muotoilua kerää? Miten keräilijöiden kokoelmat syntyvät ja miksi joistakin designesineistä on tullut himoittuja keräilykohteita?

Designmuseo

Arkkitehtuurimuseon näyttely rakentaa yhteyden Alvar Aallon arkkitehtuurista sitä ympäröivään maisemaan

Syksyn päänäyttely rakentaa yhteyden Alvar Aallon arkkitehtuurista sitä ympäröivään maisemaan. Näyttely esittelee Aaltoa inspiroineita maisemakäsityksiä ja avaa tapoja, joilla hän liitti maiseman osaksi arkkitehtuuria.

Arkkitehtuurimuseo

Kansallismuseossa tunteita ja muistoja

Suuria suomalaisia on Rolando ja Siv Pieraccinin merkittävä lahjoituskokoelma, joka sisältää noin 7 000 dokumenttia 400 vuoden ajalta. Kansallismuseon pop up -tilan näyttelyssä esillä on noin 450 dokumenttia, jotka nivoutuvat Suomen alueilla toimineisiin vaikuttajiin.

Kansallismuseo

Sinebrychoffin taidemuseossa renessanssin kaunottaret

Lucas Cranach - Renessanssin kaunottaret -näyttely avautuu Sinebrychoffin taidemuseossa syyskuun loppupuolella 2019. Näyttely on suuren saksalaisen renessanssimestarin Lucas Cranach vanhemman (1472-1553) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

Sinebrychoffin taidemuseo

Taidehallissa Ugo Rondinonen näyttely

Helsingin Taidehallin syyskauden avaa kansainvälisesti tunnustetun Ugo Rondinonen (s. 1964) näyttely everyone gets lighter. Sveitsiläisen taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa toteutetaan yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa. Näyttely on avoinna marraskuun 19. päivään asti.

Taidehalli

Valokuvataiteen museossa Caj Bremerin klassikkokuvasarja

Syksyllä 2019 Suomen valokuvataiteen museossa nähdään suomalaisen reportaasikuvauksen uudistajan, Caj Bremerin (s. 1929) klassikkovalokuvasarja Suomalainen arkipäivä (1971). Bremer toimi 1950-luvulta alkaen valokuvaajana muun muassa Hufvudstadsbladetissa ja Viikkosanomissa.

Valokuvataiteen museo

Didrichsenillä maailman paras maalauspaikka

Taiteilijoiden yhteisöllistyminen alkoi Ranskassa ja kehittyi monimuotoiseksi, kansainväliseksi ilmiöksi 1870-luvulla. Ahvenanmaan Önningebyhyn syntyi 1800-luvun loppuvuosien kesinä siirtokunta nuorista suomalaisista ja ruotsalaisista taiteilijoista. Hieman myöhemmin Tuusulanjärven rauha ja maisemat vetosivat Helsingin johtavaan taiteilijakuntaan, joka muodosti alueelle väljemmän, itselleen luodun asuinyhteisön.

Didrichsenin taidemuseo

Gyllenbergin taidemuseossa kokoelmanäyttelyn monipuolisuutta

Gyllenbergin säätiön taidekokoelmaan kuuluu noin 400 taideteosta, joista 380 on Signe ja Ane Gyllenbergin hankkimia. Kokoelmassa on teoksia lähes 150 eri taiteilijalta aina 1600-luvulta 1970-luvulle. Syksyllä ja talvella 2019-2020 Villa Gyllenbergissä nähdään näyttely, joka korostaa kokoelman monipuolisuutta ja heijastaa Ane Gyllenbergin kiinnostuksen kohteita.

Gyllenbergin taidemuseo

Lisää aiheesta:JAA