Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Havainnekuva Pellettikattilasta. Kuva: Valmet / Helen

Suomen suurin pellettikattila saapuu Salmisaareen

Suomen suurin pellettikattila saapuu Salmisaaren voimalaitosalueelle ensi viikolla. Kattilan suuret osat nostetaan paikoilleen samaan aikaan rakenteilla olevaan kattilahalliin maanantaina ja seuraavien päivien aikana.

Pellettikattila tuodaan Helsingin Salmisaareen isoissa osissa rekalla Turun satamasta, jonne se saapui aiemmin proomulla Puolasta. Kattilan osat otetaan nosturin kyytiin Tallberginkadulta, joka suljetaan alkaen kello 19 maanantaina 27. maaliskuuta.

Osat ovat noin 14 metriä pitkiä ja 4–8 metriä leveitä, ja ne nostetaan nosturilla paikoilleen samalla valmistuvaan pellettilämpölaitokseen.

– Ensimmäinen nosto alkaa maanantai-iltana kello 19 jälkeen ja toinen nosto myöhemmin samana yönä. Muiden isojen kattilalohkojen nostot jatkuvat näillä näkymin keskiviikkona myöhään illalla. Nostot ovat kuitenkin riippuvaisia tuulesta: jos tuuli on kova, nostoja siirretään myöhempään ajankohtaan, kertoo projektipäällikkö Aleksi Nurmi Helenistä.

Salmisaaren pellettilämpölaitos valmistuu vuoden 2018 alussa. Silloin se tuottaa uusiutuvaa kaukolämpöä noin 25 000 kerrostalokaksion tarpeisiin. Pellettilämpölaitoksen polttoaineteho on hieman alle 100 megawattia. Täydellä pellettiteholla kattilan hyötysuhde on noin 92 prosenttia.

Puupelletillä korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttöä Helenin kaukolämmön tuotannossa. Helen on Helsingin kaupungin kokonaan omistama energiayhtiö.

JAA