Korkeasaaressa hoidettu norppa saa jäädä – uusi koti Hylkysaaren salmeen

Saimaannorpan viimeinen päivä Villieläinsairaalassa. Edessä muutto saukkotarhan kautta  Hylkysaareen hyljetarhaan.

Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi Korkeasaarelle poikkeusluvan Puumalasta pelastetun saimaannorpan pysyvään hallussapitoon.

Nuori norppa on kuntoutunut Korkeasaaren villieläinsairaalassa. Nyt norppa on siirretty eläintarhaan väliaikaisiin tiloihin. Ne ovat sen käytössä uuden hyljetarhan valmistumiseen saakka.

Korkeasaaren eläintarhan säätiön hallitus teki tällä viikolla päätöksen uuden hyljetarhan rakentamisesta Hylkysaaren salmeen. Tarhaan tulee norpan käytöön 200 neliömetrin makeavetinen allas sekä 100 neliömetrin maapinta-ala. Hyljetarha valmistuu aikaisintaan loppukesästä.

Viime kesänä nuori saimaannorppa pelastettiin vahingoittuneena villieläinsairaalan hoitoon. Saimaannorpan kohtalona olisi ollut lopetus, ellei sille olisi järjestynyt asianmukaista sijoituspaikkaa eläintarhasta. Varsinais-Suomen ELY-keskus linjasi elokuussa, ettei norppaa voi palauttaa Saimaalle sen luonnonkantaan aiheuttaman mahdollisen tautiriskin vuoksi.

Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi Korkeasaarelle poikkeusluvan tämän saimaannorpan pysyvään hallussapitoon. Myönteisen lupapäätöksen perusteina olivat saimaannorpan suojelun, eläintarhan vierailijoiden opetuksen ja lajin tutkimuksen edistäminen sekä saimaannorpalle suunnitellun tarhan rakentaminen.

Loukkaantuneet norpat täytyy jatkossa hoitaa ensisijaisesti Saimaalla, korostetaan ELY-keskuksesta. Saimaalla elää erittäin uhanalaisia norppia arviolta 400.

Norppa saa asua väliaikaisesti uudessa saukkotarhassa

Korkeasaaressa norpan hyvinvoinnista huolehditaan myös ennen hyljetarhan valmistumista. Norppa sai siirron villieläinsairaalasta vastavalmistuneeseen saukkotarhaan. Siellä se saa sukellella 17 kuution altaassa ja köllötellä kallioilla. Sairaalan ulkoallasta suuremmassa altaassa myös vedenlaatu pysyy parempana, mikä edistää norpan terveyttä. Tarhan tilapäiseen käyttöön on läänineläinlääkärin lupa.

Tämä norppa on hyvin utelias ja oppivainen eläin. Uudessa altaassa se nautti päästyään kunnolla uimaan ja sukeltamaan, ja tutki kaikki paikat, joita oli sitä ajatellen tarhaan tehty, kertoo saimaannorppaa heinäkuusta asti hoitanut Laura Pulli.

Korkeasaaren uusi asukas sai nimekseen Piitsniemen Topias. Nimi päätettiin norpan löytäjän kanssa. Jotta norppa saa rauhassa kotiutua uuteen ympäristöönsä, katselupaikkoja on alkuun rajattu aidoin, joiden takaa eläintarhan kävijät voivat jo tutustua uuteen eläimeen.

Aiheesta aiemmin
Näemmekö norpan uiskentelevan ensi kesänä keskellä Helsinkiä?

Lisää aiheesta
Korkeasaari
Saimaannorpan suojelu/Metsähallitus


JAA