Riikinkukon pää.

Korkeasaaren riikinkukkojen kesäkodissa on lepo-orsia, nukkumapuu, kylpyhiekkaa ja lampi

Eläintarhan alueella ei tänä kesänä liiku vapaana riikinkukkoja. Linnuille on rakennettu Korkeasaaressa uusi kesäkoti. Suurin osa riikinkukoista asuu nyt entisellä Vuohipihalla. Se on sisustettu uudelleen riikinkukkojen tarpeisiin. Tarhaan on rakennettu lepo-orsia ja pesimäkoppeja sateensuojiin, siellä on nukkumapuu, kylpyhiekkaa sekä lampi. Tarhalintuja suojataan Korkeasaaressa nyt mahdolliselta luonnonvaraisissa linnuissa esiintyvältä lintuinfluenssalta. 

Lintuinfluenssariskin vuoksi lintujen tautisuojausta tehostetaan ja hoitorutiineja muokataan. Hoitajien pitää esimerkiksi vaihtaa kengät ennen lintutarhaan menoa, millä estetään luonnonlintujen jätöksien kulkeutuminen tarhaan.

Lintujen sisätilat ovat edelleen yleisöltä suljettuja, mikä helpottaa niiden suojaamista lintuinfluenssalta. Riikinkukkojen tapaan myös emut ulkoilevat toistaiseksi vain katetussa tarhassa.

Korkeapatogeenista H5N8-lintuinfluenssaa on tavattu Suomessa luonnonvaraisissa vesi- ja petolinnuissa tämän kevään aikana. Tauti tarttuu herkästi linnusta toiseen lähikontaktissa ja ulosteiden välityksellä.

Isot kilpikonnat muuttavat naapuriin

Riikinkukot ovat reviirilintuja. Katettujen ulkotarhojen rajallisen koon takia lintujen määrää on jouduttu vähentämään. Tavallisesti koiraat ovat päässeet valitsemaan reviirinsä koko eläintarhan alueelta. Nyt tiloihin mahtuu sopuisasti kahdeksan koirasta ja yhdeksän naarasta sekä niiden mahdolliset poikaset.

Vuohipihan edelliset kesäasukkaat, pikkuvuohet, ulkoilevat talvitarhansa yhteyteen avatulla rinteellä villisikatarhan takana. Pikkuvuohet ovat ottaneet riemuiten vastaan rinteessä kasvavat herkulliset pajupuskat. Riikinkukkojen uusiksi kesänaapureiksi Vuohipihan toiseen päähän muuttavat isot kilpikonnat.

Lisää aiheesta
Korkeasaari

Kuva: Annika Sorjonen/ZOO