Liukuesteet kengissä

Pysy pystyssä! – valitse sopivat jalkineet talvikeleihin

Talven jää ja lumi lisäävät kaatumisriskiä. Liukastumistapaturmien ehkäisyyn parhaat keinot ovat kävelyyn keskittyminen ja kiireen välttäminen, mutta etenkin keliin sopivien kenkien tai liukuesteiden käyttäminen. Noin joka kolmas työikäinen on kuitenkin sitä mieltä, että nastakengät tai liukuesteet ovat työmatkalla liian hankalat käyttää, vaikka keli olisikin todella liukas.

Yli kaksi viidestä (44 %) Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta myönsikin, ettei käytä koskaan liukuesteitä tai nasta- tai kitkakenkiä talviliukkailla kävellessään. Noin joka kolmas (32 %) puolestaan kertoi käyttävänsä jotain näistä apuvälineistä ainakin useimmiten.

”Meille kaikille lienee tuttu se tunne, kun yrittää taiteilla lihakset jännittyneenä liukkaalla jalkakäytävällä. Nastakenkiä tai liukuesteitä käyttämällä ehkäisee siis myös erilaisia jumeja – rennommasta etenemisestä puhumattakaan. Kokeile ja luo itsellesi uusi hyvä tapa”, kannustaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero  Kalmakoski.

Näin varaudut liukkaisiin ja pysyt pystyssä:

  • Kiinnitä huomio kenkien valintaan – pitävissä kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
  • Liukuesteitä tai nasta/kitkakenkiä käyttämällä saat parhaan pidon liukkailla keleillä.
  • Keskity kävelemiseen. Jos huomio on askelluksen sijasta esimerkiksi kännykässä, voi liukkaus yllättää pahastikin.
  • Ennakoi. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.
  • Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta
  • Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta tai hiekoita piha tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan itse. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.
  • Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.

Lisää aiheesta:

Liikenneturva: Joka kolmas pitää nastakenkiä tai liukuesteitä liian hankalina – selvistä hyödyistä huolimatta

Kotitapaturma.fi: Valitse sopivat jalkineet talvikeleille

Kuva: Liikenneturva