Syyslehdet  peittävät pihanurmen.

Lajittele puutarhajäte ja vie Sortti-asemalle, niin siitä saadaan multaa

Haravoinnista kerätyt suuret lehtikuormat ja muut puutarhajätteet voi viedä Sortti-asemille. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tuottaa oikein lajitellusta puutarhajätteestä multaa Espoon Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa.

Kaikenlaista puutarhajätettä, lehtiä, omenia ja risuja hyödynnetään oikein lajiteltuina. Jos pihallasi kasvaa vieraslajikasveja, lajittele ne erikseen leviämisen estämiseksi. Oikein lajiteltuna lehdistä ja ruohosta saadaan lopputuotteena multaa.

Pienet määrät puista tippuneita lehtiä, ruohoa, juurakoita ja kantoja voi laittaa kiinteistön omaan biojäteastiaan tai kompostoriin, suuret määrät voi siis kuljettaa Sortti-asemalle. HSY muistuttaa, että vieraslajikasvien lajittelu vaatii erityistä huomiota. Jättiputket, jättipalsamit, lupiinit sekä kurttulehtiruusut syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa, ja ne on syytä hävittää haitallisina. Pienet määrät vieraslajikasveja voi laittaa kodin biojäteastiaan, tai jos sitä ei ole, sekajäteastiaan.

Tuo peräkärrykuormalliset vieraslajikasveja muovipusseihin pakattuna. Sortti-asemilla ne päätyvät palavan jätteen lavan kautta hävitettäviksi. Suuret määrät, kuten talkoolavat ja kuorma-autokuormat, otetaan vastaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa. Viedessä hyvä mainita, että kuorma sisältää hävitettäviä vieraskasveja, jotta se osataan ohjata oikeaan paikkaan.

Vastaanotto on maksullinen. Yksi kuormallinen haravointijätettä kustantaa 5 euroa. Jos pakkaat haravointijätteet kuljetuksen ajaksi muoviin, muista poistaa muoviset kääreet ennen Sortti-aseman keräysastiaan lajittelemista.

Koronasuosituksia noudatetaan Sortti-asemillakin. Asioi asemilla vain terveenä. Noudata varovaisuutta, käytä maskia, huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä.

Lisää aiheesta
Ohjeet ja vinkit puutarhajätteen lajitteluun: hsy.fi/puutarhajate
Sortti-asemien tiedot ja sijainnit

Kuva: Seppo Laakso