Poistoon kasatut tekstiilit. Lajittelulla vähennetään sekajätettä ja hyödynnetään käyttökelvottomia vaatteita jalostamalla niistä kierrätyskuitua.

Poistotekstiilit voi nyt viedä maksuttomiin uusiin keräyspisteisiin

Kaupunkilaiset voivat entistä helpommin lajitella rikkinäiset sekä käyttö- ja korjauskelvottomat tekstiilinsä hyötykäyttöön. Maksuttomia poistotekstiilien keräyspisteitä on Helsingissä viidessä kauppakeskuksessa.  

Kaikki keräykseen toimitetut poistotekstiilit hyödynnetään uusien tekstiilien raaka-aineena. Tämä tukee myös kotimaista kiertotaloutta.

Pakkaa tekstiilit tiiviisti muovikassiin etteivät homehdu

Käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit ovat poistotekstiilejä. Näiden keräykseen soveltuvat rikkinäiset, virttyneet tai muutoin käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kunhan ne ovat kuivia ja puhtaita. Pienet kuivat tahrat eivät haittaa. Esimerkiksi takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat voi toimittaa tiiviisti suljettuun muovipussiin pakattuna poistotekstiilikeräystä varten.

Pakkaa tekstiilit tiiviisti muovikassiin. Poistotekstiili on jätelajina herkästi pilaantuvaa, minkä vuoksi sen keräämisessä pitää olla tarkkana. Jos tekstiili pääsee esimerkiksi kastumaan, se homehtuu helposti.

Keräykseen ei voi tuoda alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Nämä täytyy lajitella sekajätteeseen.

Uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset asusteet ja kodintekstiilit voi puolestaan laittaa myyntiin kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen ja muihin tekstiilikeräyksiin.

Poistotekstiilin uudet maksuttomat keräyspisteet kesäkuun loppuun Helsingissä: 

  • Kauppakeskus Hertsi, Herttoniemi
  • Kauppakeskus Kaari, Kannelmäki
  • Kauppakeskus Kamppi
  • Stockmann Itis, Itäkeskus
  • Stockmann, Helsingin keskusta

Poistotekstiilin tuominen kauppakeskusten keräyspisteisiin on maksutonta. 

Poistotekstiilikeräys jatkuu myös HSY:n Sortti-asemilla ja Koivukylän Sortti-pienasemalla, mutta nämä asemat veloittavat poistotekstiileistä pienen käsittelymaksun (kaksi euroa 200 litran säkistä tai 50 senttiä 50 litran pussista). Sortti-asemat ovat keränneet poistotekstiiliä vuoden 2019 alusta lähtien. Sitä on kertynyt vuosittain noin 120 000 kiloa.

HSY:n keräyspilotin tavoitteena on kolminkertaistaa kerätyn poistotekstiilin määrä pääkaupunkiseudulla. Poistotekstiilistä tuotetaan kierrätyskuitua Paimiossa. Kiertotalouslaitoksen vuosikapasiteetti on jopa viisi miljoonaa kiloa.

Uusia poistotekstiilin keräyspisteitä pidetään pilotin ajan kesäkuun loppuun Helsingin lisäksi myös Espoossa ja Vantaalla.  

Lisää aiheesta
Lajitteluohjeet tekstiileille ja kaikki uudet keräyspisteet
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY

Kuva: HSY