Torpedoasema Kuva: Jarmo Nieminen

Isosaaren torpedokoeasemalle tulossa opastettuja retkiä

Isosaaren torpedokoeasema sijaitsee Peninniemellä pitkään yleisöltä suljetulla alueella. Nykyään Suomen Saaristokuljetus Oy järjestää opastettuja retkiä huikealle luontoalueelle ja ainutlaatuiselle asemalle.

Peninniemi on tunnettu myös luontoarvoistaan kuten merilintujen kuten riskilöiden ja haahkojen pesimäpaikkana. Torpedoasemaa voidaan pitää maailmanlaajuisesti ainutlaatuisena kohteena. Asema on rakennettu 30-luvulla. Rakennuksessa suoritettiin Suomen torpedoaseen testauksia ja koulutusta vuosina 1936-1956. Torpedoasema on ollut tätä kevättä aiemmin täysin suljettuna yleisöltä turvallisuussyistä.

Nytkin retkille osallistujilta vaaditaan viitisen minuutin pakollinen turvallisuuskoulutus, sillä alueella on vaarallisia kuoppia ja rakenteita. Lapsia on valvottava alueella.

Alueella ei saa liikkua itsenäisesti tai vastoin oppaan ohjeita. Alle 120 cm pitkät lapset eivät pääse torpedokoeaseman mittaushuoneeseen, sillä sinne johtavien kierreportaiden kaiteet ovat puutteelliset.

Peninniemen retket ovat osa Helsingin vesiliikennepäivänä 18. toukokuuta järjestettävää opastettua kierrosta. Lähtö kierrokselle on kello 11 Upseerikerholta.

Liput voi ostaa etukäteen verkkokaupasta tai paikanpäältä. Osallistujia voi olla enimmillään 30 henkeä retkeä kohti. Retken voi myös tilata ryhmälle mihin kellonaikaan vain. Opastuksien hinta on 15 euroa aikuinen ja 9 euroa lapsi tai 450 €/yksityisryhmä. Kokonaiskesto 2 tuntia, josta Peninniemellä noin tunti.

Isosaaren omistaa valtion Senaatti-kiinteistöt. Se on vuokrannut osan aluetta rakennuksineen Saaristokuljetus Oy:lle. Osaa saarta hallinnoi edelleen Puolustusvoimat. Isosaari avattiin yleisölle vuonna 2017.

Lisää aiheesta
Opastetut kierrokset 
Lippukauppa 
Torpedoasema
Isosaari