Omenia puussa.

Omenat kypsyvät – lahjoita ylimääräiset, kierrätä syömäkelvottomat

Kesän omenasadosta on tulossa runsas. Jos puutarhan omenia on yli oman tarpeen, laita ne ensisijaisesti jakoon, kehottaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut.  Helppo tapa on laittaa omenoita pihakatusi varteen tarjolle ohikulkijoita varten valmiiksi pusseissa.

-Hedelmiä voi tarjota myös lähiseudun asukkaille esimerkiksi Facebookissa. Pääkaupunkiseudulla toimii ainakin kaksi ryhmää, joita voit hyödyntää: Facebookissa Stadin Omenapörssi sekä vastuullista työllistymistä tukeva Omenasieppari, vinkkaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Syömäkelvottomat omenat kompostiin, biojätteen keräykseen tai Sortti-asemalle

Syömäkelvottomat omenat kannattaa laittaa oman pihan lämpöeristettyyn kompostoriin, jos sellaisen omistaa. Hyvin toimivassa kompostorissa nouseva lämpö tappaa myös muumiotaudin, jota hedelmissä saattaa esiintyä.

Myös HSY valmistaa omenoista kompostia, kun laitat ne biojäteastiaan. Omenat voi viedä mille tahansa HSY:n viidestä Sortti-asemasta. Vastaanoton hinta on viisi euroa kuormalta. Samassa kuormassa voi tuoda myös risuja ja pihan viherjätettä, mutta asemalla omenat, risut ja muu puutarhajäte tulee lajitella omiin keräysastioihinsa. 

Sortti-asemien aukioloajat ja sijainnit osoitteessa: hsy.fi/sorttiasemat.

Jos laitat omenoita kodin biojäteastiaan, laitathan niitä vain pienen erän kerrallaan. Jäteastian suosituspaino on enintään 60 kiloa, jotta jätekuljettaja saa sen siirrettyä käsivoimin. Painava kuorma voi myös rikkoa jäteastian.

Lisää aiheesta:

Kuva: Seppo Laakso