Tältä näyttää kun pumppu tukkeaa hajoamattomasta materiaalista.

Nenäliinat ja desinfioivat puhdistusliinat sekajätteisiin – ei wc-pönttöön

Käsi- ja muusta hygieniasta on nyt syytä huolehtia erityisen hyvin. HSY muistuttaa, että desinfioivat puhdistusliinat, nenäliinat, talouspaperit ja vastaavat on käytön jälkeen laitettava sekajätteisiin, ei wc-pönttöön. Koronavirustilanteen aikana nenäliinat on toistaiseksi laitettava sekajäteastiaan, ei biojätteeseen.

Pumput voivat tukkeutua  puhdistusliinoista ja muista hajoamattomasta tuotteista. Näin kävi maaliskuun alussa. 
HSY:n alueella pumppaamotukokset ovat lisääntyneet hieman, mutta toistaiseksi laajamittaista ongelmaa ei ole ollut. Nykyisessä poikkeustilanteessa työntekijäresurssin kohdentaminen tukosten avaamiseen ei ole toivottavaa, toteaa yksikön päällikkö Petteri Jokinen.

WC-pönttöön huuhdellut puhdistusliinat ja muut vastaavat hygieniatuotteet aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamoilla. Päinvastoin kuin vessapaperi, nämä tuotteet on suunniteltu niin, että ne eivät hajoaisi kastuessaan.

Kiinteistöissä viemäriputkiin muodostuvien tukosten avaamisesta koituu lasku ja vaivaa asukkaille. Jätevedenpumppaamoiden ja viemäriverkoston kunnossapidosta sekä tukosten poistamisesta huolehtii HSY, mutta tukoksista voi aiheutua ympäristön pilaantumista.

Vessanpönttöä ja viemäriä pitää käyttää vain siihen mihin se on tarkoitettu: wc-paperia ja ns. sitä itseään, sekä pesuvesiä. Vessassa onkin hyvä olla roskapönttö muille roskille.

Lisää aiheesta
Viemärietiketti
HSY 
Laita nenäliinat sekajäteastiaan toistaiseksi koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi

Kuva: HSY

JAA