Koira ja taluttaja.

Muovipakkausten ja kartongin määrä kasvoi kevään aikana

Kodeista kerätyn muovi- ja kartonkipakkausten, lasipakkausten ja pienmetallin määrä lisääntyi kevään aikana pääkaupunkiseudulla. Sekajätteen määrä puolestaan laski, joten kokonaisroskamäärä pysyi lähes samana kuin viime vuonna. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa kodeista sekä kuntien hallinto- ja palvelutoiminnasta, kuten kouluista, kertynyttä jätettä kuukausittain.

Muovipakkausten ja kartongin määrän lisääntymiseen taustalla vaikuttaa se, että asukkaat ovat olleet tavallista enemmän kotona. Noutoruoka ja verkkokaupasta tehdyt ostokset ovat myös lisänneet määriä, arvelee HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Muovipakkauksia vietiin jäteastioihin noin 2 400 tonnia tammi–toukokuussa. Viime vuoteen verrattuna lisäystä tuli lähes 50 prosenttia. Kartonkia kertyi reilu 4 700 tonnia, mikä on 24 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Sekajätteen määrä väheni samaan aikaan kaksi prosenttia. Myös lasipakkauksia ja pienmetallia vietiin jäteastioihin hieman viime vuotta enemmän. Kerätyn lasin määrä kasvoi kahdeksan prosenttia ja metallin 13 prosenttia.

Saadut luvut kertovat, että asukkaat ovat alkaneet lajitella jätteitä aiempaa paremmin. Tämän ansiosta jätettä on pystytty viemään entistä enemmän hyötykäyttöön, Nuutinen kertoo.

Yhteenlaskettuna bio-, pakkaus- ja sekajätettä kertyi noin 102 000 tonnia tammi-toukokuussa, mikä on noin 360 tonnia enemmän kuin viime vuonna. Pakkausjätteiden määrän lisääntyessä kevään aikana sekajätteen määrä väheni. Näin kokonaisjätemäärä pysyi lähes samana kuin viime vuonna.

Lisätietoja:
Muovipakkausten ja kartongin määrä lisääntyi selvästi keväällä 

HSY:n jäteopas

Kuva: HSY