Muovinkeräystä aiotaan laajentaa kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi

Jätteiden kierrätysmahdollisuuksia aiotaan parantaa Helsingin seudulla. Uuden ehdotuksen mukaan biojäte, muovi-, lasi- ja kartonkipakkaukset sekä pienmetalli kerätttäisiin erikseen kaikista kiinteistöistä, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Tähän saakka muovipakkausten keräys on ollut vapaaehtoista.

Muutos toisi erityisesti 5–9 huoneiston kiinteistöille keräysastiat paremmin asukkaiden ulottuville.  Valtaosa asukkaista on valmiita lajittelemaan enemmän, jos keräyspaikka on omassa taloyhtiössä tai lähellä kotia. Tämä käy ilmi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden viime vuonna teettämästä kyselystä.

– Tavoitteenamme on ohjata kierrätykseen 60 prosenttia kotitalousjätteestä vuoteen 2025 mennessä. Sen saavuttaminen edellyttää myös jätteiden aiempaa tehokkaampaa lajittelua kiinteistöillä, jolloin saamme yhä suuremman osan jätteistä hyödynnettyä materiaalina. Määräyksien tueksi kehitämme palveluvalikoimaa kiinteistöille, esimerkkeinä monilokerokeräys tai kimppakeräys naapurin kanssa. Kierrätysasteen nostamisessa asukkaiden osallistumisella on suuri merkitys, sanoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Uudet jätehuoltomääräykset tukevat EU:n ja Suomen kierrätystavoitteita. Valtakunnallisen jätesuunnitelma asettaa yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteeksi 55 prosenttia vuoteen 2023 mennessä. Tällä hetkellä kodeissa syntyvän jätteen kierrätysaste on pääkaupunkiseudulla noin 48 prosenttia.

Jätteiden lajittelua koskevat velvoitteet astuvat ehdotuksen mukaan voimaan 1.1.2021. Asukkaat ja muut toimijat voivat kertoa mielipiteensä määräyksistä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kirjaamo@hsy.fi viimeistään 26.10.2018.

Lisää aiheesta
HSY
Ehdotus jätehuoltomääräyksiksi, saatavilla 18.9.: hsy.fi/jätehuoltomääräykset.

JAA