Jäteauto Etu-Töölön kadulla.

Muista jätteiden lajittelu myös vappuna – talojen jäteastiat tyhjennetään vappuviikolla päivää aikaisemmin

Jätteiden lajittelu on tärkeää vappunakin, muistuttaa HSY.  Poikkeustilan aikana vietetään tavallista enemmän aikaa kotona, joten jätettäkin kertyy normaalia enemmän. Asukkaat auttavat pitämään jätepisteet siisteinä lajittelemalla eri jätelajit niille tarkoitettuihin astioihin. 

Vappua edeltävän viikon jäteastiatyhjennykset aloitetaan poikkeuksellisesti jo sunnuntaina 26. huhtikuuta. Vappupäivänä 1.5. ei kerätä jätteitä, eivätkä Sortti-asemat ole auki. Sortti-asemat palvelevat vappuaattona 30.4. kello 7–17. Koronatilanteen vuoksi Sortti-asemien asiakasmääriä rajoitetaan ja asiointia pyydetään välttämään epidemian aikana. Ajantasaisen tilanteen voi tarkastaa osoitteesta hsy.fi/sorttiasemat.  

Huolellinen lajittelu ja kartonkien litistäminen pitävät jätepisteen siistinä

– Tyhjennämme jäteastioita ajallaan normaaliin tapaan. Asukkaat auttavat pitämään jätepisteet siisteinä muun muassa lajittelemalla huolellisesti. Jos huomaat, että jäteastiat ovat hetkellisesti täynnä, säilytä jätteitä kotona vähän aikaa, kunnes roskikset saadaan tyhjennettyä, ohjeistaa HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Kun asukkaat lajittelevat eri jätelajit niille tarkoitettuihin astioihin, jätteet mahtuvat roskiksiin ja jätepiste pysyy siistinä. Erityisesti kartonkipakkaukset tulee litistää tilan säästämiseksi. 

Vapun jätteiden lajitteluohjeet

  • Munkkien ja tippaleipien valmistuksessa käytetty nestemäinen paistorasva lajitellaan suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen. Viemäriin kaadettuna se tukkii putkia. Jähmettynyt rasva kelpaa biojätteeseen.
  • Serpentiinit ja ilmapallot ovat rikki mentyään sekajätettä.
  • Kertakäyttögrilli on hiilineen sekajätettä, mutta ilman hiiliä grilliosa käy metallinkeräykseen. Grillihiilet taas kuuluvat jäähtyneinä ja pakattuina sekajätteeseen.
  • Pantilliset pullot kuuluvat kaupan tai Alkon palautuspisteeseen. Pantittomat lasipullot lasinkeräykseen, muovipullot muovipakkauksiin.
  • Nakkien, perunasalaatin ja muiden elintarvikkeiden muoviset pakkaukset lajitellaan muovipakkausten keräykseen.
  • Talouspaperit, nenäliinat ja desinfioivat puhdistusliinat tai vastaavat eivät kuulu wc-pyttyyn. Näin vältetään putkitukokset.
    o Nenäliinat ja talouspaperit kuuluvat biojätteeseen.
    o Muut kosteus- ja siivousliinat sekajätteeseen.

Lisää aiheesta:

HSY:n tiedote

HSY:n Jäteopas

Kuva: Aleksi Salonen, Helsingin kaupunki