Laudoilla ja öljykankaalla sirpalesuojattu Kolmen sepän patsas maaliskuussa 1940. © SA-kuva

Mieliala-näyttely avaa uuden näkökulman sotavuosien Helsinkiin

Mieliala – Helsinki 1939‒1945 –näyttely avataan tänään perjantaina 18. lokakuuta kahdessa museossa: Hakasalmen huvilassa ja Tennispalatsissa. Näyttelykokonaisuus esittelee kuvataiteen ja valokuvien heijastelemaa pessimismiä ja optimismia, ja laajemmin sitä visuaalista maailmaa, johon sodan oloissa oli totuttava.

Sota-aikana kaupungin ilme ja henkinen ilmapiiri muuttuivat radikaalisti. Tennispalatsiin ja Hakasalmen huvilaan levittäytyvä näyttelykokonaisuus esittelee kuvataiteen ja valokuvien heijastelemaa pessimismiä ja optimismia, ja laajemmin sitä visuaalista maailmaa, johon sodan oloissa oli totuttava.

Tennispalatsissa nähdään mielialatekijöiden mukaan tematisoidusti sota-ajan kuvataidetta, valokuvia ja esineitä sekä nostetaan esiin menestyksekkäitä näyttelyitä kuten jättimäisiä sotasaalisnäyttelyitä Messuhallissa, saksalaisen propagandataiteen näyttelyä Ateneumissa sekä suomalaisten naistaiteilijoiden vientinäyttelyä Saksaan ja sen valloittamille alueille.

Hakasalmen huvilassa keskitytään ihmisten ja taideteosten evakuointeihin. Kertojaääninä toimivat helsinkiläisten siviilien sodanjohdolle laatimat salaiset mielialaraportit.

Kaikkein arvokkaimmaksi arvioitu vietiin Helsingistä maakuntiin ja jopa Ruotsiin asti: lapset, naiset, vanhukset, tieteen ja taiteen aarteet, julkiset veistokset, kulttuuriperinnön merkkiteokset. Huvilassa pääsee tutustumaan suurponnistukseen, jolla varauduttiin pahimpaan. Siellä kiinnitetään huomiota myös Helsingin sotavuosien kuudenkymmenenviiden pommituspäivän vaikutuksiin kaupunkilaisten elämään sekä vieraillaan Helsingin sotasairaaloissa ja mielialatiedustelun toimistossa Vuorikadulla.

Näyttelyn on ideoinut ja kuratoinut kirjailija Anna Kortelainen ja näyttelyarkkitehtina on toiminut elokuvalavastaja Minna Santakari.

Mihin katosi Kolme seppää?

Miltä tuntuisi, jos Kolmen sepän patsas puuttuisi Helsingin keskustan katukuvasta? Teos katoaa hetkeksi laatikkoon osana HAMin ja kaupunginmuseon yhteisnäyttelyn avautumista. Patsaan kätkemisellä haastetaan katselijat eläytymään sodanajan tunnelmiin Helsingissä ja kutsua tutustumaan Mieliala-näyttelyyn.

Julkisia taideteoksia haluttiin pelastaa sodan jaloista ja evakuoida turvaan. Keväällä 1944 Kolme seppää laskettiin alas jalustaltaan ja evakuoitiin nykyisen Tikkurilan Hakkilaan, jossa se haudattiin soranottokuoppaan. Sama määräys koski monia muita Helsingin julkisia veistoksia. Patsas palasi paikalleen vuotta myöhemmin, keväällä 1945.

Kolmen sepän laatikointi valo- ja äänimaisemineen on paikallaan 30. lokakuuta saakka.

Mieliala ‒ Helsinki 1939‒1945 18.10.2019-1.3.2020
Näyttelyt ovat esillä Hakasalmen huvilassa ja HAM Helsingin taidemuseossa.
Reittiopas

Yhteislipulla pääsee molempiin museoihin!
HAM Helsingin taidemuseo ja Helsingin kaupunginmuseo ovat toteuttaneet yhdessä Mieliala – Helsinki 1939‒1945 –näyttelyn. Molemmista museoista on mahdollista ostaa yhteislippu, jolla voi tutustua näyttelyyn sekä Hakasalmen huvilassa että HAM Helsingin taidemuseossa. Yhteislipun hinta on 15 €. Voit ostaa myös normaaliin tapaan sisäänpääsyn vain yhteen museoon tai käyttää esimerkiksi Museokorttia.

Kustannusosakeyhtiö Tammi julkaisee näyttelyn kunniaksi tietoteoksen Mieliala‒ Helsinki 1939‒1945, jossa Anna Kortelainen, Marika Honkaniemi, Maija Koskinen, Hanne Selkokari ja Tuomas Tepora kirjoittavat sodanajan Helsingin ilmapiiristä ja taide-elämän ilmiöistä, uutta tietoa, uusista näkökulmista.