Bertel Gardbergin veistos Timmerman (Sarvijaakko), silmät puna-oranssi kvartsi, jalat ja tuntosarvet hopeaa, 1988.

Mestarihopeaseppä Bertel Gardbergin näyttely Tuomiokirkon Kryptassa

Helsingissä avautui 4. elokuuta nähtäväksi akateemikko, hopeaseppä, muotoilija Bertel Gardbergin teosten, korujen ja pienoisveistosten näyttely. Näyttely on avoinna elokuun loppuun saakka Tuomiokirkon Kryptassa.

Hopeaseppä ja muotoilija Bertel Gardbergiä (1916-2007) pidetään taidekäsityön suurena mestarina. Gardberg toimi taidekäsityöläisenä reilun 50 vuoden ajan. Hän edisti merkittävästi suomalaisen muotoilun kansainvälistä mainetta.

Bertel Gardberg toimi uniikkiesineiden kuten korujen ja pienoisveistosten sekä tilaustöiden ja teollisen muotoilun parissa. Hänen taiteensa materiaaleja hopean lisäksi oli muun muassa kivi, puu, teräs, messinki ja tina.

Näyttelyssä esitetään Gardbergin laajaa tuotantoa: töitä 1950-luvulta alkaen, hänen ajaltaan Irlannissa Kilkennyn Design-keskuksen johtajana, kirkkoihin suunniteltuja hopeaesineitä, koruja, ja aterimia. Näyttelyssä pääsee näkemään myös valokuvia, piirustuksia, työkaluja ja huonekaluja sekä työvälineitä Gardbergin ateljee-verstaasta.

Kirkollisia hopeaesineitä 15 kirkkoon Helsingissä

Ensimmäiset kirkolliset hopeaesineet Gardberg valmisti Helsingissä Malmin vanhaan kirkkoon vuonna 1953. Myöhemmin hän valmisti muita hopeaesineitä 15 kirkkoon Helsingissä.  Esillä on Helsingistä Malmin vanhaan ja uuteen sekä Herttoniemen kirkkoon Gardbergin tuottamia alttarikalustoja.

Helsingissä avautunut näyttely pohjautuu kolme vuotta sitten Fiskarsissa Gardbergin 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettyyn juhlanäyttelyyn. Kryptan näyttely järjestetään yhteistyössä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan ja Designmuseon kanssa.

Helsingin Tuomiokirkon Krypta
4.8.‒30.8.2020
Avoinna ma–la klo 11–17, su klo 12–17
Näyttelyyn on vapaa pääsy

Kuva: Dan von Koskull