Vuosaaren huippu.

Loppukesän retkillä tutustutaan lähiluontoon

Opastettuja luontoretkiä Helsingin lähiluontoon tehdään vielä 14. elokuuhun saakka. Tulevana lauantaina 17. heinäkuuta kivutaan Vuosaaren huipulle. Luontoretket ovat maksuttomia lukuunottamatta muutaman euron venemaksua Harakan saarelle. Retkille ilmoittaudutaan kolmea päivää ennen tilaisuutta. Vuosaaren retkelle voi ilmoittautua keskiviikkoon 14.7. mennessä.

Vuosaaren retkikohde on aikoinaan ollut yksi Helsingin kaatopaikoista, mutta se maisemoitiin. Nyt sen rinteillä on hyvin monipuolista luontoa. Alueelle on tuotu kivenjärkäleitä, kelopuita ja kunttaa muun muassa Vuosaaren sataman rakennuspaikalta. Nyt luonto kukoistaa Vuosaaren "tunturin" rinteillä.

Tämä on mainio esimerkki siitä, miten luonnon monimuotoisuutta voidaan myös palauttaa kaupunkiin.

Maasto on melko vaativaa, sillä siellä on aikoin jyrkkiä vaikeakulkuisia nousuja ja laskuja. Retkelle lähdetään kello 14 ABC–aseman pysäköintialueelta, Rahtarinkatu 2. Retki päättyy kello 16. Sinne odotetaan ilmoittautumista keskiviikkoon 14.7. mennessä numeroon  09 310 22111 (ma-to klo 8.15-16.00, valikko 4, muut asiat) tai kaupunkiymparisto@hel.fi.

Harakka, Oulunkylä, Tullisaari ja Viikki ovat loppukesän retkikohteet

Koko perheen meribiologiaretki Harakan saarella tehdään sunnuntaina 25. heinäkuuta kello 12-15. Meribiologian retkellä pääsee tutustumaan Harakan saaren monimuotoiseen rantaluontoon. Katselemme ja tutkimme merenrannan ja kalliolammikoiden elämää.

Yhteysvene Ullanlinnan laiturista, Café Ursulan vierestä klo 12, Ehrenströmintie 3, menopaluulippu aikuisilta 6 €, lapset ja eläkeläiset 3 €. Vain korttimaksu. Ilmoittautuminen retkelle keskiviikkoon 21.7. mennessä.

Heinäkuun viimeisenä päivänä retkeillään Oulunkylän rantapuiston jalopuulehdossa ja jokivarrella. Oulunkylän jalopuulehto on yksi Helsingin uusimmista suojelualueista. Jalopuiden muodostamat lehdot ovat Helsingissä harvalukuisia luonnon keitaita. Vantaanjoki virtaa rauhallisesti vieressä, luonnossa voi jo aistia loppukesän tunnelmaa.

Parituntiselle retkelle lähdetään lauantaina 31.7. kello 15 kävelytien risteyksestä, Lämpökuja 1. Ilmoittautuminen retkelle tiistaihin 27.7. mennessä.

Lepakkoretkelle suunnataan Tullisaareen perjantaina 6. elokuuta kello 22 auringon laskun jälkeen, kun lepakot lähtevät liikkeelle. Kuljemme Tullisaaren polkuja pitkin. Aina välillä voi nähdä lepakon lentävän pimenevää taivasta vasten. Lepakoiden äänten kuuntelu detektorilla paljastaa paremmin mikä laji oli kyseessä. Retken lähtöpaikka: Henrik Borgströmintien ja Päätien risteyksen pysäköintialue. Ilmoittautuminen retkelle 3.8. mennessä.

Harakan saaren perhoset ja hyönteiset ovat retken aiheena lauantaina 14. elokuuta. Harakan saaren valleilla ja kallioilla kukkii elokuussa vielä muutamia loppukesän kasvilajeja. Ne houkuttelevat monia päiväperhosia ja muita hyönteisiä puoleensa. Perhoset tankkaavat niistä mettä ennen talvehtimistaan tai vaellustaan Suomenlahden eteläpuolelle.

Retki tehdään kello 12-14. Yhteysvene Ullanlinnan laiturista lähtee kello 12, Café Ursulan vierestä, Ehrenströmintie 3, menopaluulippu aikuisilta maksaa 6 €, lapsilta ja eläkeläisilta 3 €. Vain korttimaksu. Ilmoittautuminen retkelle keskiviikkona 11.8. mennessä.

Kesän viimeisin retki suuntautuu Viikkiin tiistai- iltana 31. elokuuta kello 17-19. Viikissä tähyillään alkusyksyn muuttolintuja. Elo-syyskuun vaihteessa monien lintujen syysmuutto on jo täydessä vauhdissa. Viikin pelloilla ja niityillä voimme nähdä ravintoa tankkaavia varpuslintuparvia, kahlaajia ja sinessä kieppuvia petolintuja – ehkäpä sinisuohaukan!
Retken lähtöpaikka on Gardenian piha, Koetilantie 1. Ilmoittautuminen retkelle torstaihin 26.8.

Lisää aiheesta
Luontoretkikalenteri 2021 
Retkelle luontoon –sivut 
Reittiopas

Kuva: Margit Jensen